Nära gripande i bockbrännarjakten

Publicerad 2012-12-14

GÄVLE. Polisen i Gävle var mycket nära att gripa de misstänkta bockbrännarna strax efter branden natten mot torsdagen. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna i Gävle fick polisen ett tips om att fyra män som luktade rök och bensin kom in på en restaurang och bytte kläder på toaletten. Men männen hann försvinna innan polisen kom.

Polisen har hållit förhör och genomfört vittneskonfrontationer, och spanar enligt uppgift efter namngivna personer.

– Det skulle vara riktigt fint om vi fick fast någon, helt klart. Har man tips får man gärna höra av sig till oss, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen i Gävle, till TT.

Sedan första bocken kom på plats 1966 har bockbrännarna bara gripits vid fyra tillfällen.

Just 1966 greps en 20-åring för bockbranden och dömdes till fängelse. Men i domen ingick även andra brott. 20-åringen körde sedan ihjäl sig i centrala Gävle.

1970 kunde två ynglingar bindas till bockbranden.

1992 visade det sig att en person som begått ett mord i Gävle även hunnit elda upp bocken Han dömdes till ett flerårigt fängelsestraff för det förstnämnda brottet vari bockbränningen fick ingå.

2001 greps den mest spektakulära bockbrännaren. En 51-årig amerikan var på besök hos en känd kulturperson i Gävle. Han hade hört att bocken brukar brinna. På väg hem från ett restaurangbesök gick han helt enkelt fram och tända eld på bocken bland flanerande Gävlerbor.
Han greps direkt och dömdes sedan för grov skadegörelse och runt 100 000 kronor i skadestånd.