Polisen eftersöker mördare i Rumänien

Publicerad 2013-06-10

Polisens teori: Billig yrkesmördare

Alla offren dödades med två skott i pannan.

Kvar i bilen fanns två små flickor.

Nu leder telefonsamtal till Rumänien.

Den brittisk-irakiska familjen var på bilresa i Annecy i franska alperna när mördaren slog till.

På en avlägsen parkering sköts alla familjemedlemmarna utom en med två skott i huvudet. Även en förbipasserande cyklist dödades.

Också skjuten i huvudet – men vid liv låg familjen sjuåriga dotter kvar i bilen. Även hennes fyraåriga syster kom undan.

Familjefejd

Händelsen i Annecy den femte september förra året fick stor internationell uppmärksamhet och utredarna pekade snabbt ut att mordet bar en yrkesmördares märke.

Nu har spåren lett fransk polis till Rumänien. Enligt nyhetsbyrån AFP ska familjefaderns bror ringt flera samtal till Rumänien.

– En formell begäran av assistans gjordes för flera månader sedan. Men än så länge har det inte gett någonting, säger åklagaren Eric Maillaud till AFP.

Nu tror utredarna att den mördade familjefadern och hans bror bråkat om arvet från sin pappa innan mordet. Pappan ska ha skrivit två testamenten – ett som gav den ena brodern allt och ett som delade arvet mellan bröderna.

Enligt AFP har utredningen samlat "massvis med data". Bland den finns ett antal samtal som den mördade mannens bror gjort.

”Yrkesmördares märken”

– Vi vet att samtalen gick till Rumänien men vi vet inte vem som fanns i andra änden eller varför samtalen ringdes, säger Eric Maillaud.

Enligt AFP har utredarna berättat om att mordet bär några av en yrkesmördares märken. Till exempel sköts alla familjemedlemmar i huvudet på nära håll. Samtidigt sköts minst 25 skott mot familjens bil.

Maillaud har redan tidigare också tagit upp teorin att mördaren ska vara en ”billig yrkesmördare från öst” – även om han hela tiden påpekat att det inte finns några bevis för det.

Pappan ska ha varit känd av den brittiska underrättelsetjänsten i 20 år och brittisk polis ska ha övervakat familjens hem i början av 2000-talet, skriver The Mirror. Varför polisen varit intresserad av den 50-årige mannen är oklart, men enligt tidningen rör det sig om kopplingar till Irak.