Reinfeldt: Erkänn om du vill ha en debatt

Uppdaterad 2013-02-07 | Publicerad 2013-02-06

Statsministern: Det var annat med Mona Sahlin

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt i SVT:s Agenda.

Fredrik Reinfeldt vägrar att enskilt debattera med Stefan Löfven så länge S-ledaren bara företräder sitt parti.

För att en duell ska bli av måste Löfven erkänna att han inte kan erbjuda något regeringsalternativ till Alliansen.

– Man måste ju samverka med andra. Det har Moderaterna ödmjukt erkänt. Det är dags att andra också gör det, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) har fortfarande aldrig mötts i en enskild debatt. Aftonbladet kunde i dag avslöja att det hade varit möjligt på söndag i SVT:s ”Agenda” – om inte statsministern tackat nej.

– Vi tackade nej av flera skäl. Ett är att toppmötet tros hålla på till på lördag – över två nätter. Vår allmänna hållning borde vara känd för S. Vi debatterar när det finns nya förslag, så har det alltid gått till, säger Roberta Alenius, Reinfeldts pressekreterare till Aftonbladet.

Senast i höstens budget hoppade en av parterna av. Då var det Löfven.

”Jag står till svars”

Nu visar det sig att helt andra orsaker ligger bakom Reinfeldts diss. Efter ett möte med EU-nämnden i Skandiasalen i Stockholm förklarar han för Aftonbladet varför. Statsministern kräver nämligen att Stefan Löfven kan presentera ett regeringsalternativ eller att det inte finns något. Annars blir det ingen duell.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla sammanhang där jag uppträder så förväntas jag stå till svars för den samlade regeringspolitiken. Den samlade regeringspolitiken utgörs av fyra partier som under valet 2010 fick 49,4 procent av väljarnas stöd. Då vill jag naturligtvis veta om jag ska möta någon i en debatt: vad representerar den personen, säger Fredrik Reinfeldt.

Hyllar Mona Sahlin

Statsministern är själv osäker om när en sådan duell kan bli av.

– Jag vill veta att mot mig står ett regeringsalternativ eller som jag tror är sanningen, det står inte ett regeringsalternativ mot mig, säger Fredrik Reinfeldt.

En framtida debatt är därför väldigt osäker.

– Jag upplever inte att det finns grund för det just nu i svensk politik. Det fanns det med Mona Sahlin. För att hon erkände, det som jag vill säga till var och en. Det finns ingen i svenska politik, åtta riksdagspartier, som ensamt kan göra anspråk på regeringsmakten – inte ens ett 30 procentsparti. Utan man måste ju samverka med andra. Det har Moderaterna ödmjukt erkänt. Det är dags att andra också erkänner det, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Tonar ner Billström

Utanför Skandisalen kommenterade även Fredrik Reinfeldt för första gången migrationsminister Tobias Billströms tal om minskad invandring. Enligt Reinfeldt handlade de inte alls om att minska volymen av asyl- och migrationsinvandring.

– Det kan inte vara utgångspunkten. Det är kvaliteten i mottagandet, inte kvantiteten, som Moderaterna vill se över, hävdade Reinfeldt.

Han kan inte förklara missförståndet utan säger om volymminskningen:

– Det står mycket tydligt i direktiven att det inte är det som det handlar om, säger Reinfeldt.

Enligt Reinfeldt kommer det även fortsättningsvis invandringen att variera.

– Hur många som kommer till Sverige påverkas helt enkelt av hur världen mår. En trasig värld innebär att fler kommer till Sverige. Det tycker jag att vi ska vara helt öppna och tydliga med. Vi har dessutom själva bidragit, alliansregeringen tillsammans med Miljöpartiet, med att öppna för arbetskraftsinvandring. Vi har allt fler som kommer till Sverige för att de vill jobba. Jag tycker i grunden att det är bra. Det är bra att folk kommer till Sverige, men jag är orolig för när många fler kommer. Att mottagningssystemet riskerar att få problem med kvalitén och att det blir svårare att komma in i det svenska samhället och att få jobb och utbildning. Därför är vi beredda att diskutera om det finns i enskilda förändringar som vi kan göra.