Erkänner syraattack mot balettstjärnan

Publicerad 2013-03-06

Anrika Bolsjojteatern i Moskva skakas av maktkamp

Anrika Bolsjojteaterns konstnärlige ledare Sergei Filin fick syra kastad i ansiktet.

Nu har tre personer gripits av rysk polis i balettkriget som skakar Moskva.

Bland annat balettdansören Pavel Dmitrichenko.

Nu har han erkänt attacken, uppger rysk polis enligt AP.

I mitten av januari överfölls den förre stjärndansaren och Bolsjojteaterns konstnärlige ledare Sergei Filin, 42. På väg hem från den anrika teatern i Moskva kastade en maskerad man syra i stjärnans ansikte.

Mannen skrek Filins namn och kastade sedan den frätande vätskan över balettstjärnan.

– Jag blev rädd, jag trodde att någon ville skjuta mig. Jag flydde, men gärningsmannen sprang efter mig, säger dansaren i en intervju som rysk tv gjort med honom på sjukhuset.

Specialistvård i Tyskland

Han drabbades av tredje gradens brännskador och hans syn skadades svårt. För Filin väntar nu fler operationer efter att han kunnat lämna specialistkliniken i Tyskland där han vårdades direkt efter attacken.

I går grep rysk polis tre personer misstänkta för att ligga bakom syraattacken.

Balettdansören Pavel Dmitrichenko och ytterligare två sattes i polisförvar, skriver BBC.

Under onsdagsmorgonen uppgav AP att Dmitrichenko har erkänt för rysk polis att han är huvudmannen bakom syraattacken.

Pavel Dmitrichenko har jobbat på teatern sedan 2002 och har haft huvudrollen i Sergei Prokofievs ”Ivan den förskräcklige”. Enligt teaterns talesperson ska det inte finnas något som tyder på en konflikt mellan Dmitrichenko och Filin.

Maktkamp om baletten

Under dagen greps även Yuri Zarutsky och han misstänks vara den som kastade syran. Den tredje misstänkte ska ha kört flyktbilen.

En talesperson för Bolsjojteatern har tidigare berättat att Filin lever under hot efter hårda interna strider mellan olika grupperingar bland balettdansarna. Den konstnärlige ledaren tror att han utsatts av krafter som vill störta honom.

Attacken har kallats en del av ett maktkrig och tidigare har en annan dansör pekats ut som hjärnan bakom överfallet – i ett försök att ta över.

”En bluff”

Stjärndansaren Nikolaj Tsiskaridze anklagades för ha planerat syraattacken för att han inte fick ett chefsjobb.

– Han är en man med galna ambitioner, sa Anatolij Iksanov, Bolsjojteaterns generaldirektör i början av februari.

Tsiskaridze själv hävdar att attacken är en bluff. Om Filin fått syra i ansiktet hade han inte kunnat posera för bilder direkt efteråt som han nu har gjort, hävdar Tsiskaridze.

– De använder det här som en ursäkt för en häxjakt för att bli av med människor de inte gillar. Det är inte riktat mot Sergei Filin. Det är riktat mot mig, säger han till BBC.