Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Ali, 18, ville ta sitt liv – utvisades till Italien

Publicerad 2012-09-08

skickades tillbaka 18-årige Ali flydde från Afghanistan när hans pappa mördats av talibaner. Efter en lång, svår flykt kom han till Italien där han misshandlades av polisen innan han lyckades ta sig till Sverige. Hans värsta mardröm var att skickas tillbaka till Italien – i går utvisades han dit.

Hans största mardröm var att skickas tillbaka till Italien.

Men Ali, 18, greps på väg från fotbollsträningen i Malmö – och i går blev mardrömmen sann.

– Vad som hänt honom i Italien var för jobbigt att prata om, säger hans kontaktperson Sofia Hansson.

Aftonbladet har under de senaste dagarna berättat om en annan pojke med samma namn, Ali, 15, vars utvisning till Italien Migrationsverket nu dragit i nödbromsen för.

Pappan mördad

Larmrapporter om övergrepp och misär bland flyktingar i Italien strömmar in. Danmark och Finland har stoppat utvisningar till Italien. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) kräver att Sverige gör detsamma.

Men 15-åringens namne, Ali, 18, skickades av gränspolisen i Malmö tillbaka till Italien i går – utan att hans juridiska ombud kontaktades.

Ali flydde från Afghanistan sedan hans pappa mördats av talibaner och han själv riskerade tvångsrekryteras till talibanarmén.

Efter en lång svår flykt med maffians flyktingsmugglare, där en av hans medresenärer dog, anlände han i en gummibåt till Italien. Där greps han, och fördes till ett flyktingförvar.

– Han blev illa slagen av polisen och han var rädd. Detaljer om vad som hände honom i Italien vill han inte prata om. Det är för jobbigt, säger Sofia Hansson på Asylgruppen i Malmö.

Ler och skrattar

Till Sverige tog han sig via lastbilar och till fots, och hamnade för 1,5 år sedan i Malmö.

– I början var han inåtvänd och mådde väldigt dåligt. Sedan gick han hos psykolog och lärde sig att prata om sina känslor. Han öppnade upp och nu kallar vi honom "Ali Smile", eftersom han ler och skrattar så mycket. Han är varm och glad och hade bestämt sig för att själv studera till psykolog. Han såg fram emot att skolan skulle börja efter den här jobbiga sommaren.

Men för ett år sedan meddelade Migrationsverket att han skulle skickas tillbaka till Italien enligt Dublinförordningen, som säger att det första land dit en flykting anländer ska ansvara för asylärendet.

– Det var hans värsta mardröm att skickas tillbaka dit.

Därför levde han som gömd, i väntan på att 18 månader skulle passera.

– Han hade rätt att söka asyl i Sverige från och med söndag.

Orkade inte leva

Men i stället greps Ali av Malmös gränspolis en tisdagkväll den 14 augusti, utanför lägenheten där han bodde, då han var på väg hem från fotbollsträningen.

Sedan dess har han suttit på förvar i väntan på att utvisningen skulle verkställas.

– Han mådde fruktansvärt dåligt och sa att han inte orkade leva mer. Vid ett tillfälle var hans psykiska tillstånd så akut att han skickades till sjukhus. Där gavs han lugnande innan han skickades tillbaka till förvaret.

Många har försökt hjälpa Ali och Asylgruppen i Malmö fanns med på flygplatsen och försökte förgäves hindra planet från att lyfta.

Dumpades i vänthall

Ali dumpades av svensk polis på flygplatsen i en zon mellan två passkontroller, i en vänthall med några stolar. Mat och vatten saknas. Han får inte komma ut, inte träffa någon, ingen information eller tolkning.

”Malin” på Asylgruppen åkte efter för att förhindra att Ali spärras in i en av Roms fruktade låsta förvar.

– Han sitter fast här på flygplatsen sedan klockan 14 i går och släpps inte. Vi får inte veta något, säger hon till Aftonbladet.

Emma Lantz, jobbar med ensamkommande flyktingungdomar ideellt på organisationen Hassela i Malmö. Hon känner Ali sedan ett år tillbaka.

– Han är världens mest glada, underbara och tacksamma människa. Allt som betydde något för honom var att lära sig svenska och få svenska kompisar.

Fotnot: ”Malin” vill inte uppge sitt riktiga namn, av rädsla för att försvåra för de flyktingar hon hjälper.

ANNONS