Pojke sydde ihop sin mun – polisen: Utvisa
Publicerad 2012-09-05
Varken Migrationsverket eller gränspolisen stoppar
Den 15-åriga pojken Ali misshandlades av gränspolisen och våldtogs i flyktingläger i Italien.
När han nekades uppehållstillstånd i Sverige sydde han ihop sin mun.
Nu vårdas han på barnpsyk i Malmö och varken Migrationsverket eller gränspolisen vill sätta stopp för utvisningen.
– Känslor får man inte väga in, säger Peter Norén på gränspolisen.
Ali kom ensam som flykting från Afghanistan via Italien till Sverige i december i fjol. I Italien misshandlades han av gränspoliser som grep honom på flyktingbåten han kom med.
Sydde ihop munnen
Dagen därpå utsattes han för en grov våldtäkt av tre män i ett flyktingläger.
– De tvingade ner honom på rygg, höll fast hans armar och särade på hans ben. Sedan turades de om, och visade en skärande rörelse över halsen efteråt. De skulle döda honom om han sa något, berättar hans gode man Annette Cromwell för Aftonbladet.
Han traumatiserades svårt av händelserna.
– Det dröjde länge innan han vågade berätta för mig. "Det är en stor skam för mig", sa han.
När han i april fick avslag av Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd, trots att han berättat om de skamfyllda upplevelserna, sydde han ihop sin egen mun på asylboendet där han bodde i Malmö.
– De ringde mig och sa att jag måste komma. Jag tog honom till en öron-nära-halsläkare och sedan till barn-och ungdomspsykiatrins akutmottagning i Malmö.
Migrationsverket: Gränspolisen kan stoppa
Sedan dess har han gjort flera självmordsförsök, bland annat hoppat ut från ett fönster på boendet i Vellinge kommun.
Efter att Sveriges Radios Ekot rapporterat om fallet uppgav en handläggare på Migrationsverket att man skulle titta på fallet igen.
Fredrik Beijer är biträdande rättschef på Migrationsverket sa till Ekot:
– Vi tog en kontakt då med handläggande polismyndighet. Vår tjänsteman uppfattade det nog som att man var överens om att låta oss titta på ärendet på nytt. Polisen har alltså en möjlighet att lämna över ärendet till oss. Men uppenbarligen så har beslutande polisman gjort en annan bedömning.
Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger till Aftonbladet:
– Gränspolisen har möjlighet att säga nej till verkställighet av utvisningen. Man kan till exempel säga att han är för sjuk. Men gränspolisen har inte gjort den bedömningen, säger han.
Gränspolisen: Lagen ser ut som den gör
Ärendet har gått över till gränspolisen, som uppger att de kommer att genomföra utvisningen.
Peter Norén på gränspolisen i Malmö hänvisar upprepat till Dublinförordningen, som säger att det första EU-land en asylsökande person anländer till ska bära ansvaret för den personen. Därför ska Ali skickas tillbaka till Italien, anser Norén.
– Lagen ser ut som den gör. Det här med att han sytt ihop sin mun och att han vårdats på barnpsyk visste Migrationsverket redan. Det är inga nya omständigheter som tillkommit och det behöver jag, säger han till Aftonbladet.
Men möjlighet finns ju att göra ett undantag från lagen..?
– Lagen har inte ändrats. Det är vårt uppdrag som Migrationsverket gett oss, att verkställa utvisningen till Italien. Det är enligt lagen med barnets bästa för ögonen.
"Känslor får man inte väga in"
– Vi kommer att informera italienska myndigheter om att han kommer, så att de får ta över vården där, säger Peter Norén.
Men är det verkligen barnets bästa att skicka tillbaka honom dit han traumatiserats så svårt?
– Ja det tycker jag. Annars skulle alla barn... Då skulle Migrationsverket gett honom permanent uppehållstillstånd direkt. Det är Migrationsverket som har möjlighet att inhibera det här ärendet, inte vi.
Vad känner du personligen för pojkens situation?
– Jag är ju pappa och har barn själv. Sådana känslor får man inte väga in.
Vill ta sitt liv i fred
Annette Cromwell är förtvivlad.
– Det är fruktansvärt. Så här får det inte gå till. Man är stolt över att leva i en demokrati där det går att överklaga och ändra beslut.
Hur mår Ali just nu?
– Han är apatisk. Han säger inte mycket. När man lyckas få honom att säga något via tolk, säger han bara att han önskar bli lämnad i fred. Han vill kunna ta sitt liv i fred. Han vill inte mer nu.
Pojkens pappa är död och han skildes från sin sjuka mamma och sina syskon i Iran.