”Herregud, vad har jag ställt till med!”

Uppdaterad 2012-09-07 | Publicerad 2012-09-06

Nu avslöjar svarta lådan vad som hände på lyxkryssaren Costa Concordia.

Och kapten Schettinos ord är – återigen – avslöjande.

Nästa vecka är det åtta månader sedan den italienska färjan gick på grund utanför ön Giglio på den italienska västkusten.

Klockan var 21.45 när kollisionen mot klipporna fick färjan att kränga till och så småningom sjunka till hälften, en tragedi som krävde 32 dödsoffer. Nästa vecka offentliggörs hela innehållet i den så kallade svarta lådan, bland annat vad som sades på kommandobryggan i samband med olyckan.

Svarta lådan avslöjar

Tidningen La Stampa publicerade idag delar av utredningen som väcker nya frågor om kapten Francesco Schettinos skuld, eller snarare rätar ut flera frågetecken.

22 sekunder efter kollisionen hörs kaptenen säga "Madonna ch´aggio cumbinato", på dialekt en mening med innebörden "Herregud, vad har jag ställt till med!".

Svarta lådan som kommer att behandlas vid domstolen i Grosseto avslöjar också att kaptenen och flera andra i besättningen aktivt talar om välja den riskabla rutten förbi ön Giglio, något som hittills förnekats.

Schettino, som snabbt fick öknamnet "Kapten Ynkrygg" har också förnekat att han hade förstått hur illa fartyget var drabbat. Nu finns inspelade bevis på att han redan klockan 21.51, någon minut efter olyckan, i telefon med chefen för maskinrummet hade förstått att fartyget tog in så mycket vatten att det skulle sjunka.

”Drabbats av black out”

Tre minuter senare underrättades passagerarna – men inte om kollisionen mot klipporna. ”Säg att vi drabbats av en black out”, uppmanar kaptenen, en lögn han står fast vid även sedan han blivit uppringd av kustbevakningen som via en passagerare fått information om tragedin.

Kaptenen, som i flera år ansetts vara en av rederiets bästa, tycks sedan helt tappa kontrollen över situationen, uppger La Stampa.

Han frågar sina underställda om båten bör evakueras och klockan 23.08, medan evakueringen av passagerarna inletts, ringer han förvirrad sin hustru Fabiola hemma i kuststaden Meta di Sorrento.

”Fabi, min karriär som kapten är slut”. Maken tillägger sedan att han kört på ett grund men understryker att allt är under kontroll.

Tre minuter senare ringer kustbevakningen i Porto Santo Stefanio upp kommandobryggan igen – men ingen svarar. Samtliga i besättningen har då lämnat bryggan för att rädda sig i land.

Fartyget Costa Concordia ligger fortfarande, halvt under vatten, utanför ön Giglio och det är fortfarande oklart hur lång tid bärgningen kommer att ta.

Kaptenen Francesco Schettino befinner sig i väntan på rättegången i husarrest.