Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

It-konsulter kostar f-kassan miljoner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-22

Nu tvingas Försäkringskassan be regeringen om hjälp

Dyra konsulttjänster kostar Försäkringskassan skjortan.

Nu tvingas man vända sig till regeringen för hjälp.

– Våra kalkyler har inte varit tillräckligt bra, säger Sture Hjalmarsson, ekonomidirektör på Försäkringskassan till aftonbladet.se.

Föräldralediga och pensionärer har under sommaren förgäves väntat på sina pengar. Omorganisation och nya datasystem ligger bakom. Och nu blöder det i Försäkringskassans egen plånbok.

Enligt tidningen Computer Sweden har Försäkringskassan spräckt budgeten med 420 miljoner kronor. Den siffran tillbakavisar Sture Hjalmarsson men medger att man nu tvingas be regeringen om mer pengar.

Nya reformer

– Vi ber om 250 miljoner kronor till i låneutrymme, säger Hjalmarsson.

Bland annat strular de nya systemen för tandvårdsreformen och sjukförsäkringen som infördes 1 juli.

– Vi hade väldigt kort tid på oss för att byta system. Båda reformerna trädde i kraft den 1 juli men riksdagsbesluten fattades först under våren. Vi har en mycket tuff situation.

Inte tillräckligt

För att hinna med har Försäkringskassan tvingats betala ett stort antal övertidstimmar för såväl egen personal som för inhyrda it-konsulter.

Reformerna var ju inte okända, borde ni inte ha kunnat förutse det här?

– Det gjorde vi. Årets investeringsbudget är på 810 miljoner mot normalt runt 500 miljoner. Men det visade sig inte vara tillräckligt.

Enligt Hjalmarsson ska alla system fungera nu. Föräldralediga och pensionärer ska inte längre behöva vänta på sina pengar.

– Inkörningsproblemen var i juli. Nu får alla sina pengar som de ska.