Bräckliga vapenvilan bruten
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-12
En skakig vapenvila mellan Ryssland och Georgien förhandlades på tisdagen fram av EU:s ordförande Nicolas Sarkozy och accepterades på onsdagen av georgiens president.
En vapenvila som Ryssland brutit, hävdar nu Georgien.
Det sedan ryska stridsvagnar ryckt in i den georgiska staden Gori.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy och den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili uppgav på onsdagen att de kommit överens om en modifierad version av fredsplanen med Ryssland om utbrytarrepubliken Sydossetien.
Ryssland president Dmitrij Medvedev beordrade på tisdagen ryskt eldupphör i konflikten med Georgien i enlighet med den internationella fredsplan som lagts fram av Sarkozy, som flög till Georgien efter att ha träffat Medvedev i Moskva.
– Det är ett politiskt dokument. Det är en överenskommelse om principer, sade Saakasjvili vid en gemensam presskonferens med Sarkozy.
Ändringarna i fredsplanen har godkänts av Medvedev och handlar om att en referens till Sydossetiens framtida status tagits bort.
Georgien: Vapenvilan bruten
Enligt fredsplanen ska ingen av parterna bruka våld, stopp för militär verksamhet och fri tillgång till humanitär hjälp. Vidare ska georgiska styrkor återvända till sina permanenta baser och ryska styrkor ska återvända till de platser de höll före de senaste fientligheterna.
Men, efter att ryska stridsvagnar rullat in i den georgiska staden Gori (enligt georgiska källor ett 50-tal stridsvagnar) anser nu georgierna att vapenvilan är bruten. Ryssarna själva hävdar att man inte har någon som helst närvaro i staden, men Aftonbladets egna utsända vittnar själva om ett 20-30-tal ryska stridsfordon på Goris gator.
”Galning”
Konflikten om den lilla georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien har väckt stor oro i regionen och bland västmakterna. Den började då Georgien i förra veckan försökte återvinna kontrollen över området, vilket utlöste en omfattande motoffensiv från Ryssland.
Med ett språkbruk lika starkt som premiärminister Vladimir Putins anklagade Medvedev den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili för att vara ”en galning.”
Georgierna såg annorlunda på det hela. Uppemot 150 000 människor samlades utanför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Tbilisi och hyllade Saakasjvili som en hjälte för att han försvarat landet mot Rysslands angrepp. Presidenten lovade folkmassan att Georgien en dag ska besegra Ryssland.
Lämnar OSS
Saakasjvili tillkännagav även att Georgien beslutat att gå ur OSS, de forna sovjetrepublikernas förbund. Senare uppgav Saakasjvili att han har accepterat Frankrikes utarbetade resolutionsförslag med krav på omedelbar vapenvila och truppreträtt från Abchazien och Sydossetien, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Tisdagens ryska vapenvila var kopplad till viktiga förbehåll. Medvedev klargjorde i Moskva att han har gett rysk militär rätt att utplåna alla nya ”källor” till våld. Han krävde också att Georgien drar sig tillbaka från Sydossetien och undertecknar ett avtal om att aldrig mer angripa utbrytarstaten.
Efter att ha körts ut ur Sydossetien lämnade Georgien på tisdagen också Abchazien.
– Vi har dragit oss ut ur Kodoridalen. Evakueringen har genomförts. Där var inga förluster, sade det georgiska inrikesdepartementets talesman Sjota Utiasjvili i Tbilisi.
Några timmar tidigare hade separatiststyrkor i Abchazien sagt att de sista georgiska trupperna hade tvingats lämna regionen i Kodoridalens övre delar.
Både Ryssland och Georgien uppgav på tisdagen att man kommer att vända sig till internationella lagfora för att pröva om fienden gjort sig skyldig till krigsförbrytelser.
Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo sade att domstolen kontaktats med förfrågningar om en utredning av konflikten i Sydossetien.
TT