Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Döda kvinnan i Örebro blev inte mördad

Publicerad 2014-06-23

Mannen som satt anhållen för mord på en 18-årig flicka i Örebro är oskyldig.

Kvinnan blev inte mördad utan dog en naturlig död.

– Vi har fått besked från rättsläkaren att kvinnan inte har dött av någon annans anledning och att det är en naturlig dödsorsak, säger Anders Persson, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Örebro.

Den 20-årige mannen har suttit anhållen misstänkt för mord sedan i lördags. Senare samma dag sänktes misstankegraden till skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Under måndagen rapporterade polisen i Örebro att den anhållne mannen släpps och att alla misstankar mot honom är avskrivna.

Obduktionsrapporten visade att kvinnan dött av en naturlig anledning eller sjukdom.

– Den yttersta dödsorsaken är förblödning, men obduktionen visar inte tydligt varför kvinnan börjat blöda. Det kan vara allt från sjukdom till förändringar i kroppens organ som gjort att hon avlidit på det här sättet, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén till Nerikes Allehanda.

"Försökte få liv i henne"

Enligt uppgifter till Aftonbladet har den tidigare anhållne mannen sagt i förhör att han och den döda kvinnan varit ihop två månader.

Under midsommarnatten började kvinnan må dåligt och av oklar anledning blöda.

Mannen uppger att han försökte hjälpa henne, men att hon dog framför honom.

– Det känns jättedåligt att behöva sitta anhållen. Jag gjorde ju allt för att hjälpa henne och försökt få liv i henne, har han sagt i förhör.

Inga tydliga skador

Enligt en poliskälla ska kvinnan inte haft några tydliga skador, men det ska ha varit blodigt vid sängen. Något som också kan stämma överens med den anhållne mannens berättelse om vad som har hänt.

Varför misstänkte polisen mord till en början?

– Det fanns uppgifter från närboende att det kunde ha skett ett brott. Det förekom även blod i lägenheten vilket gjorde att man misstänkte att ett brott begåtts, säger Anders Persson.

Mannens advokat Gun Hedlund säger att det var väntat att mannen skulle släppas.

– Jag trodde att det skulle gå så här. Det som hänt var ju exakt det min klient berättat i förhör.

Gun Hedlund hälsar att mannen nu är hemma hos sin familj.

Vänner: De var bekanta

Det var på midsommarnatten som den 18-åriga kvinnan hittades död i en lägenhet i Örebro. Enligt flera personer som Aftonbladet pratat med var den nu döda kvinnan och den tidigare anhållne mannen bekanta. De ska även ha varit på samma efterfest tillsammans under midsommarnatten – i den lägenhet där kvinnan senare hittades död.

– Det var flera där, inte bara de två, har en person tidigare sagt till Aftonbladet.

Två grannar i fastigheten har berättat att de vaknat vid 02.30-tiden under natten mot midsommardagen av bråk från lägenheten där den döda kvinnan hittades. Innan de vaknade hade det varit lugnt i huset.