Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Soraya Post: "Jag är inte rädd för något"

Publicerad 2014-05-17

Soraya Post, 57, Feministiskt initiativs EU-toppnamn, säger sig inte vara rädd för att vara en "pain in the ass" på etablissemanget.

Hon anser att feminism och kamp för romer hänger ihop.

– Det handlar om människosyn, en syn att alla är lika mycket värda.

Hon beskriver hur hon som rom är uppvuxen som "ingen". Att hennes mamma tvångssteriliserades för att inte föda fler som hon. Att man som rom inte sågs som människa.

– Samtidigt har utanförskapet givit mig en styrka: jag har inget att förlora. Jag är inte rädd. Jag skäms inte för något, är inte orolig för att vara pinsam. Jag är absolut inte rädd för att vara en "pain in the ass" på etablissemanget, det har jag ju varit hela tiden – skillnaden nu är att det är politiskt: i rummen i stället för utanför rummen.

"Liknar nazitiden"

15 miljoner romer lever under fattigdomsgränsen i EU. Enligt Post lever synen på romer som "andraklassens människor" kvar. Hon tar upp de allt mer hårdnande antiziganistiska tongångarna bland högerextrema partier i parlamentet.

– Det liknar nazisttiden. Man skuldbelägger romerna för sin egen situation. Någon i SD uttryckte om fattiga romska barn: "Låt dem få svälta ihjäl".

Hon tar även upp SD:s kampanj mot tiggeri med affischer i Stockholms tunnelbana.

– Det är så jävla rasistiskt. Det kränker. Polisen har till och med gått ut och sagt att det inte ligger något bakom myten om organiserad brottslighet och tiggeri. Ska ett etablerat politiskt parti öppet få kränka och komma med en sådan lögn? Nej, jag tycker inte det. All rasistisk propaganda borde förbjudas.

"Krävs pionjär för att störa ordningen"

Med de högerextrema vindarna du tar upp, tror du verkligen att du kan påverka i EU-parlamentet?

– Jag är helt övertygad om det. Det krävs alltid en pinojär in i olika miljöer för att störa ordningen som finns. Det man måste göra är att upplysa de högerextrema och övriga om att inkluderande och öppenhet är framtiden, inte bara när det gäller jämställdhet utan även konsumtion och klimat. Det är ett stort arbete att väcka opinion, men jag kommer att göra det.

Du vill straffa länder som inte tar hand om sina medborgare med ekonomiska sanktioner eller uteslutning ur EU. Samtidigt vill FI göra EU mindre överstatligt. Hur går det ihop?

– Man har ju ett fundament man bygger EU på om alla människors lika värde och bryter man mot det fundamentet bör man inte vara en värdig medlem. Det är som i vilken organisation eller klubb som helst.

"Se tiggare som människor"

Hur ska man lösa frågan om de rumänska tiggarna?

– Man ska använda de regler som finns om den fria rörligheten. Varje land har en standard för hur man behandlar människor och den bör följas. Man borde sätta större press på länderna som inte följer mänskliga rättigheter och få med sig kommissionen.

Hur behandlar du tiggare?

– Jag ger inte alltid pengar, men ofta. Och jag stannar ofta och pratar med dem. Man måste följa sitt samvete och inte tappa empatin. Man måste se dem för de människor de är.

Vilka frågor förutom romfrågan vill du driva?

– Jämställdhet. Det är skandal, katastrof i ett modernt samhälle att kvinnor inte har lika mycket makt som män och inte lika lön för lika arbete.

"Självklart vänster"

Hur hör kamp för romer ihop med feminism?

– De hör tätt ihop och har med människosyn att göra, en syn att alla är lika mycket värda. Jag älskar människor och vill att alla ska ha det bra, det är min grund. Förtrycket av romer är den yttersta konsekvensen av den motsatta synen, som bara några få tjänar på, resten förlorar.

Gudrun Schyman har nyss föreslagit en EU-skatt som ska betala för kollektivtrafik och barnomsorg i hela EU. Vad tycker du om den?

– Det är många självklara saker man skulle vilja få fram. Det gäller också att se realistiskt på vad som är möjligt att påverka just nu. Fajten mot patriarkatet och fascismen är prioritet.

Är du för eller emot EU?

– (Tänker länge, reds anm) Det går inte att säga att EU inte är en stormakt. Jag försöker förhålla mig till det som finns och göra det bästa av det.

Höger eller vänster?

– Vänster. Jag har alltid varit för en ekonomiskt och politiskt jämlik fördelning och tycker inte att många människor ska bidra till få människors lycka och rikedom. Jag vill ha en välfärd som bygger på människors lika värde.