Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hundratals döda i Ukraina

Publicerad 2014-06-20

Hårda strider trots presidentens fredsplan

Proryska separatister på en stridsvagn.

Över 300 personer har dödats i strider mellan regeringsstyrkor och proryska rebeller i östra Ukraina.

Samtidigt kommer rapporter om att Ukrainas armé återtagit kontrollen över gränsen mot Ryssland.

– Våra styrkor har slutfört omringningen av problemregionen och återupprättat Ukrainas statsgräns, säger tillförordnade försvarsministern Mychaljo Koval till parlamentet i Kiev.

Striderna runt staden Krasnij Lyman i östra Ukraina har rasat i två dagar. Enligt ukrainska regeringskällor dödades omkring 300 proryska rebeller i går. Även regeringssoldater ska ha dödats i de häftiga striderna. Enligt en talesman för Kievs "antiterrorinsats" ska sju soldater ha dödats och ett 30-tal skadats. Siffrorna har dock inte kunna bekräftas av oberoende källor.

4 000 rebeller slåss

Krasnij Lyman har hållits av regeringsstyrkor sedan i början av juni. Men i förrgår attackerade proryska separatister staden. Upp till 4 000 separatister ska vara inblandade i striderna och har tillgång till bepansrade fordon och stridsvagnar.

Vladyslav Seleznyov, talesperson för regeringsstyrkorna, bekräftar för Reuters att strider pågår och på frågan om rapporter om att 4 000 rebeller ska vara inblandade svarade han kort:

– Då kommer det att behövas 4 000 likkistor.

På fredagen rapporter nyhetsbyrån Reuters att Ukrainas armé har tagit tillbaka kontrollen över gränsen mot Ryssland. Därmed kan man också hindra att militär utrustning förs in i landet.

Plan för fred

Samtidigt som striderna rasar arbetar Ukrainas president Petro Porosjenko för att ett tillfälligt och ensidigt eldupphör ska träda i kraft. Tillsammans med Ryssland har han arbetat fram ett dokument med 14 punkter som ska minska spänningarna i landets östra delar.

Enligt planen måste rebellerna i sydöstra delen av landet omedelbart lägga ned vapen, samtidigt som de utlovas decentralisering av makten genom författningsändringar.

Amnesti för rebeller

Bland annat avsäger sig Petro Porosjenko rätten att själv utse guvernörer i de östra landsändarna.

– Vårt mål är fred, inte krig, säger Petro Porosjenko enligt den Kreml-trogna nyhetssajten Russia Today.

De rebeller som inte har begått "allvarliga brott" lovas straffrihet och en "garanterad korridor" ska inrättas för att ryska och ukrainska legosoldater ska kunna lämna konfliktområdet, rapporterar tv-kanalen Inter TV på sin webbsida.

Enligt FN har minst 356 personer, varav 257 civila, dödats sedan den 7 maj i Ukraina.

ANNONS