Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Efter besvikelsen i valet - tunga MP-profiler kräver åtgärder

Publicerad 2014-11-29

karlstad. Miljöpartiet har fortfarande stora problem att locka röster på landsbygden.

Nu kräver flera centrala företrädare att ledningen tar tag i frågan rejält.

– Vi måste till exempel kunna tala med jägare på ett mer positivt sätt, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP).

Under helgen träffas 600 miljöpartister i Karlstad för kommun- och landstingsdagar. En central punkt på schemat är att utvärdera höstens valresultat som var en besvikelse för många trots att MP för första gången nu sitter i regering. De gröna gick framåt både i kommun- och landstingsvalen, men samtidigt har man utanför storstäderna fortfarande stora problem att locka röster i riksdagsvalet.

Som röda skynken för väljarna lyfter många fram att partiet vill höja bensinskatten och deras syn på vargjakt.

”För snäv målgrupp”

Nu kräver flera tunga miljöpartister att ledningen tar tag i frågan och ser till att MP blir bättre på att kommunicera sin politik ute i landet.

EU-parlamentarikern Peter Eriksson tror att problemet beror på att landsbygdsväljare inte upplever att MP talar till dem.

– I den här valrörelsen vände vi oss till en för snäv målgrupp. Det handlade mycket om unga kvinnor i städerna som är på sociala medier. Det innebär att man väljer bort till exempel män på landsbygden. Man måste tala till människor i hela landet, det har vi varit för dåliga på, säger han.

Enligt Eriksson har partiet stor potential att växa även utanför städerna. Men då måste det till nya metoder.

– Man måste till exempel kunna tala med jägare på ett mer positivt sätt. Många av dem som är intresserade och är ute i naturen är jägare och fiskare. Där har ju Isabella Lövin till exempel vänt sig väldigt mycket till fiskare. Men vi måste kunna vända oss till jägare också på ett mycket mer positivt sätt än vad vi gjort.

Han menar att partiledningen nu måste ta till sig att riksorganisationens valrörelse gick fel.

Karin Thomasson, vice sammankallande i partistyrelsen och kommunalråd i Östersund, menar att partiet har svårt att konkretisera sin klimatpolitik.

– De innebär att vi inte lyckas visa på lösningar för folk som bor på landsbygden.

”Jobbig situation”

Enligt henne handlar det om att lyfta fram hur omställningen till förnyelsebara bränslen kan gynna landsbygden.

– Det handlar om hur vi kan ställa om och öka produktionen av biogas och tillgången till laddstolpar och mer kollektivtrafik även på landsbygden. Sedan är bensinskatten ett medel för att nå dit. Nu blir det i debatten som att det är ett mål för oss att höja den. Men det är ett väldigt tacksamt att bara säga att MP vill höja bensinskatten och ta död på landsbygden. Det är ett enkelt budskap som många tar till sig och redan där har vi tappat debatten. Vi måste presentera lösningarna, säger Thomasson.

Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom, menar att partiet har en oerhört stor pedagogisk utmaning.

– Vi har hamnat i en jobbig situation där höjd bensinskatt är ett rött skynke för många människor. Jag tror vi måste våga stå upp för det och förklara varför det är så otroligt viktigt just för landsbygdens skull att vi lyckas med omställningen.

”Oerhört central i vår politik”

Han menar att en del av lösningen är att förklara att partiet vill satsa på landsbygden.

– Och att det är där vi ska producera våra egna bränslen, ta fram förnybara drivmedel och att det ska produceras här i Sverige.

Språkröret Åsa Romson säger att partiet haft en stor diskussion under en lång tid om hur man ska bli ett parti för hela Sverige.

– Vi ser att landsbygdsutvecklingen som oerhört central i vår politik. Ett gott liv på landsbygden handlar inte bara om att behöva använda sin bil. Det behöver man, men det måste också finnas närservice och bredband för att kunna generera trygghet till hushåll och företagande. Men att kommunicera det, det är vår utmaning.