Hotad bar förstörd i centrala Nyköping

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-26

Polisen: Branden förefaller vara anlagd

Tjock rök vällde ut från Blue Moon i Nyköping.

Det började med ett hotbrev.

I dag brann det på Blue Moon Bar på Västra Kvarngatan i centrala Nyköping för andra gången på kort tid.

Omkring 15 brandmän bekämpade elden som tros vara anlagd.

– Vi har inga misstänkta för dådet som bedöms som mordbrand, säger kommissarie Bengt Jansson vid Nyköpingspolisen till TT.

Branden bröt ut vid 8-tiden på måndagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten ryker det kraftigt från taket på byggnaden och det brinner på andra våningen.

Kraftig rök välde ut från taket på huset och brandmännen hade stora svårigheter att ta sig in i själva byggnaden. De boende i några lägenheter i samma fastighet och i ett hus intill evakuerades.

Ingen människa skadades.

Tog fem timmar

Först efter drygt fem timmar hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Det har främst brunnit på andra våningen och på vinden, som är helt förstörda. Den nedre våningen är intakt men har vattenskador, säger brandingenjör Per Wikberg.

Han berättar att brandmännen kände stark bensinlukt när de tog sig in i restaurangen på bottenvåningen. Det brann också på olika ställen i byggnaden.

Polisen tror att förövarna tagit sig in i huset från taket. En dryg halvtimme innan brandlarmet gick hade en mörkklädd man setts på taket.

– Det finns vissa skador som tyder på att gärningsmännen tagit sig in genom taket, säger Bengt Jansson.

Attentat och hot

Blue Moon Bar utsattes i fjol för ett brandattentat. Ett attentat som föregicks av ett skriftligt hot.

– Det började den 25 november att de fick ett hotbrev till krogen. Brevet gick ut på att man skulle stänga baren, annars skulle man råka illa ut, säger Bengt Jansson som är kommissarie vid Länskriminalen till aftonbladet.se.

Ungefär en månad gick. Den 17 december bröt sig två personer in på baren.

– Det var två personer som krossade ett fönster och lyckades ta sig in. Sedan ställde man in två bensindunkar innanför fönstret. Men det hände ingenting mer, troligtvis blev gärningsmännen skrämda av något.

Den 28 december var det dags igen. Några personer lyckades ta sig in i lokalen och hällde ut bensin på nedervåningen.

– De antände bensinen och det bröt ut en brand på plan 1. Men det fanns personal kvar på plats som lyckades släcka elden ganska snabbt.

Några personer blev lätt rökskadade i samband med händelsen men det inträffade inga större skador på inredningen, varför baren kunde öppna ganska snart igen.

Den 9 januari så försökte man åter anlägga en brand i baren.

– Vi har övervakningsfilm från tillfälle och kan se två gärningsmän som stannar med en bil och ger sig på ett fönster. Personerna har även en dunk med sig. Men de lyckas inte ta sig in utan åker därifrån, säger Bengt Jansson.

Förstärkt bevakning

I dag bröt elden ut än en gång på Blue Moon Bar. Polisen anser att det rör sig om en anlagd brand

– Det förefaller helt klart vara ett nytt attentat.

På grund av de tidigare hoten, har baren stått under förstärkt bevakning.

– Vi har alltså haft kameraövervakning av den här krogen sedan i december. Sedan finns det även andra bilder som tillhör krogen. Det finns även viss övrig bevakning som jag inte kan gå in på men de här åtgärderna har alltså inte förhindrat det här attentatet i dag.

Nu arbetar polisen med att få kontakt med fler personer som kan ha bevittnat något som kan sättas i samband med attentaten.

– Vi är väldigt intresserade av att prata med folk som har gjort iakttagelser i området. Den som har tips kan ringa på 016-162240, säger Bengt Jansson.

Tipsa |
Aftonbladet