Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fyra tog överdos av GHB

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-11

Narkosdrogen vanligast i Göteborg och Sundsvall

I natt överdoserade fyra kvinnor i Härnösand på det giftiga ämnet GHB.

Och enligt experten fortsätter antalet GHB-överdoser att öka.

– Det är en väldigt läskig drog, säger Kai Knudsen, drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I natt fördes fyra kvinnor till sjukhus Härnösand efter att de överdoserat det giftiga ämnet GHB.

Polis och ambulans kallades till festen där de medvetslösa kvinnorna hittats.

– Vi larmades dit strax efter midnatt. Det var en väldigt stökig fest. Två av tjejerna var medvetslösa och en tredje satt och skrek rakt ut, berättar Tommy Nygren, vakthavande befäl vid Sundsvallspolisen.

För två av kvinnorna, 18 respektive 19 år gamla, var tillståndet först mycket allvarligt men de fick under lördagseftermiddagen lämna sjukhuset. Polisen utesluter inte att de tvingats i drogen men misstänker i nuläget inget brott.

GHB-överdoser ökar

För bara en dryg vecka sedan fick åtta personer i Sundsvall föras till sjukhus – även de efter att de överdoserat GHB.

Kai Knudsen, drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har följt statistiken sedan 2002 och berättar för TT att antalet GHB-överdoser har ökat för varje år.

– Förra året hade vi 144 överdoser i Göteborg, vilket var rekord. I Sundsvall hade man för något år sedan haft ett hundratal fall under en sexårsperiod. Det går uppåt hela tiden.

GHB förekommer huvudsakligen i Göteborg, där den först dök upp under 1990-talet, och i Sundsvallsområdet. Där ökar användningen stadigt, men någon större spridning i övriga Sverige har aldrig förekommit, berättar Kai Knudsen.

– GHB behöver man tillverka från vissa grundsubstanser. Det har skett en lokal tillverkning och distribution i Göteborg och Sundsvall under många år. I övriga Sverige har det varit relativt liten användning.

"Läskig drog"

Att överdoser är så vanliga beror på att effekterna är mycket svåra att förutsäga. GHB hämmar andningen och överdoser kan leda till försämrad andningsförmåga, medvetslöshet, allvarliga hjärnskador och döden.

– Det är en väldigt läskig drog på det viset. Internationellt menar man att den ändå är relativt snäll, men vi har sett ett 30-tal dödsfall i Göteborg, säger Kai Knudsen.

Inte narkotikaklassat

Men så länge andningen inte har upphört helt och man kommer in till sjukhus snabbt är chansen god att klara sig, säger Kai Knudsen.

– Det händer att folk dör på sjukhus också, men oftast vaknar man till inom tre till fem timmar och kan vanligen skrivas ut samma dag. Vid upprepat intag blir det snabbt ett tungt missbruk.

GHB är narkotikaklassat, däremot inte lösningsmedlet GBL som omvandlas till GHB i kroppen. Kai Knudsen anser att GBL bör narkotikaklassas så snart som möjligt, vilket föreslogs i den senaste statliga narkotikautredningen.

– GBL är på sätt och vis ännu farligare. Eftersom det omvandlas i kroppen ger det inte lika mycket kick. Så när man tar det känner man först ingenting och därmed är risken stor att man tar alldeles för stora doser.

Tipsa |
Aftonbladet