Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nu tar de sikte på regimen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-24

Det kan vara lugnet före stormen i Iran.

Proteströrelsen har lagt valstriderna bakom sig.

Nu omgrupperar demonstranterna – för att ta sig an hela regimen.

oppositionen En man håller upp sin blodiga hand under sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis i Teheran för ett par dagar sedan.

Våld och hot från Irans fruktade säkerhetsstyrkor har gjort att demonstrationerna klingat av i Teheran de senaste dygnen.

Proteströrelsen är också osäker på var de egentligen har presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, vars valförlust och fuskanklagelser startade allt.

Står bakom prästerskapet

Från Iran reagerar nu arga oppositionella på att han fullt ställt sig bakom prästerskapets oinskränkta makt och dessutom refererat till de regimtrogna milisstyrkorna som ”våra bröder”.

Det vill säga samma tungt beväpnade styrkor som besinningslöst dödat demonstranter under de blodiga dagarna i helgen.

Mycket tyder på att proteströrelsen omgrupperar utan Mousavi och tar tillfället i akt att utmana Irans hela islamiska styre.

De mindre grupper av demonstranter som vågade sig ut i går ropade inte många slagord om valfusk. Nu handlar det mer om allmän ilska över Irans maktstruktur och det blodiga våld som mött demonstranterna.

Större marsch i morgon

Regimen försöker vinna propagandakriget genom att stänga iraniernas åtkomst till internet och genom att visa upp fängslade demonstranter i tv.

En av dem sa framför kameran – möjligtvis framtvingat – att han provocerats till att delta i marscherna av media i västvärlden.

Den oppositionella rörelsen försöker nu organisera en större marsch i morgon.