Mp3-spelare? Inte om du vill genom tullen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-28
Nytt hemligt avtal ökar jakten på fildelare
Nu förhandlar flera stora länder om ett avtal som ska stoppa olaglig fildelning.
Avtalet är hemligt – men konsekvenserna kan bli att personliga MP3-spelare avlyssnas och att sidor som Youtube måste lägga ner.
– Sverige måste kräva att förhandlingarna sker öppet, säger riksdagsledamot Karl Sigfrid (M).
Avtalet heter Acta (Anti-Counterfeit Trade Agreement) och innebär hårdare regler för att skydda immateriella rättigheter.
Nu bestämmer EU, USA, Japan, Kanada och några fler länder hur avtalet ska se ut – men förhandlingarna är hemliga, eftersom de är internationella.
– Ingen får veta hur det blir förrän avtalet är spikat. Ändå kan det tvinga oss att ändra vår lagstiftning, säger Karl Sigfrid.
90 procent hemligstämplat
Nu vill Karl Sigfrid att regeringen ska kräva full insyn i förhandlingarna.
– Sverige borde ha det som krav för att delta. Vi ska ställa samma krav på offentlighet som vi har i vårt eget land.
På justitedepartementet ligger förhandlingarna i sin helhet. Men 90 procent av det 35-sidiga dokumentet är överstrukit med svart tusch.
– Politikernas möjligheter att få reda på något är via läckor på Internet som sedan presenteras i utländska tidningar.
Tullen kollar din MP3
Innehållet i förhandlingarna har bland annat skrivits om i Calgary Herald. Två saker som presenteras där oroar Karl Sigfrid:
Tullen ska få möjlighet att avlyssna personliga MP3 spelare och gå igenom innehållet på bärbara datorer i jakt på olagligt material.
– Även om man hänvisar till att man inte kommer ha tid med vanliga privatpersoner är det ett klent skydd för den enskilde individen. Det borde vara förbjudet även fortsättningsvis.
"Youtube skulle få lägga ner"
Hårdare krav på dem som erbjuder fildelningstjänster på Internet, till exempel Youtube. De kan bli ansvariga för hur deras kunder använder tjänsterna – och bli tvungna att övervaka dem.
– Om Youtube skulle bli juridiskt ansvariga för allt folk lägger upp skulle sajten i princip få lägga ner. Eller så skulle det bli ett övervakningssystem utan like, säger Karl Sigfrid.
Enligt uppgifterna skulle i princip allt användarrelaterat material som läggs ut på Internet granskas.
– Då skulle en av de stora fördelarna med internet, möjligheten att lägga upp eget material, att försvinna. Det skulle göra internet mycket fattigare.
Reglerna kan ändras
I Svenska Dagbladet bemöter Peter Powers, förhandlare för EU-kommissionen, farhågorna från Karl Sigfrid och andra riksdagsledamöter. Han hänvisar till 2003 år lagstiftning och säger att dessa saker inte är lagligt där.
– Det är ointressant eftersom reglerna kanske ändras nu. Det är ju hur reglerna blir som vi är oroliga för, säger Karl Sigfrid.