”Födelsedagar ska firas ordentligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

Carl-Gustaf, 68, bakar rulltårta till hela byn

Födelsedagsfantast Carl Gustaf Jönsson, 68, har bakat 5000 rulltårtor de senaste 20 åren – för att fira Torna Hällestads invånares födelsedagar.

Är Carl-Gustaf Jönsson, 68, världsrekordhållare i rulltårtebakning?

De senaste 20 åren har födelsedagsfantasten bakat 5000 rulltårtor för att fira Torna Hällestads invånare – och blivit lokalkändis på kuppen.

– Om jag inte dyker upp när folk fyller år blir de fundersamma och undrar var jag har blivit av. Så visst är jag kändis i byn – det passar mig helt perfekt, säger Carl Gustaf Jönsson och ler pillemariskt.

Blixtsnabbt rullande

Födelsedagar är hans livsluft. Tidigare gav han bort småländskt glas och blommor, men det blev för dyrt. Så på 1980-talet växlade han spår och började uppvakta byborna med rulltårta istället.

– Födelsedagar ska firas ordentligt, det var morsan som lärde mig det.

Glatt humör och bra med folk ska det vara, säger han.

När Aftonbladet kommer på besök är han i full gång med sitt blixtsnabba rullande – i dag är det Maja som fyller elva år som ska firas.

På köksbordet ligger en väl tummad almanacka. Den är fullklottrad med födelsedagsanteckningar, runt 250 av Torna Hällestads drygt 500 invånare ingår i Carl Gustafs uppvaktningsschema.

– De blir glada när jag kommer och jag tycker om glädje. Visst kan det bli lite körigt ibland när tre-fyra stycken fyller år på samma dag, men det är det värt.

Driven historieberättare

Att Carl-Gustaf gillar skratt och glädje märks inte minst genom att han också är en driven historieberättare. I en tjock pärm har han samlat 6000 maskinskrivna roliga historier. Han delar med sig av en nytillkommen favorit:

– Vet du vad Adam sa till Eva första gången de träffades? Du får passa dig för jag vet inte hur stor den blir!