Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

1 200 jobb bort hos Husqvarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-23

Flera svenska fabriker flyttas eller läggs ned

Husqvarna säger upp 1 200 anställda i Sverige och USA.

Samtidigt ökar man bemanningen i Polen och Kina.

Husqvarnas koncernchef Magnus Yngen.

Husqvarna drar ned på tillverkningen i Sverige och USA och konsoliderar samtidigt försäljningsorganisationen i Europa och Asien samt i Stillahavsområdet, skriver bolaget i ett separat pressmeddelande.

Omkring 1 200 anställda berörs av åtgärderna, som genomförs i år och nästa år.

Samtidigt ökar Husqvarna antalet anställda vid tillverkningsenheter i Polen och Kina, vilket gör att neddragningen netto stannar på 400 anställda.

Spår lägre leveranser

"Osäkerheten om kommande leveranser kvarstår på grund av lågkonjunkturen och återförsäljarna förväntas fortsätta att hålla lagren på en låg nivå", skriver Husqvarna, som räknar med att leveranserna under fjärde kvartalet blir något lägre än under motsvarande period 2008.

Marknadsläget var under tredje kvartalet "väsentligt svagare" än föregående år inom samtliga produktområden, skriver Husqvarnas vd Magnus Yngen i rapporten.

Svenska fabriker läggs ner

I åtgärdsprogrammet ingår bland annat nedläggning av den så kallade Rider-fabriken i Huskvarna, fabriken i Tandsbyn och avyttring av den kvarvarande gräsklipparanläggningen i Höör.

Samtidigt flyttar Husqvarna verksamheten inom produkter för byggnadsindustrin i Jönköping till Huskvarna, en åtgärd som även inkluderar en neddragning i den spanska verksamheten.

Komponentfabriken i Ödeshög sätts även upp på säljlistan.

Tillverkningen "för fragmenterad"

Totalt beräknas åtgärderna kosta 400 miljoner kronor att genomföra, varav 59 miljoner kronor tynger årets tredje kvartal. Resten beräknas belasta fjärde kvartalet 2009.

Åtgärderna ska när de är genomförda ha dragit ned kostnaderna med 400 miljoner kronor per år.

"Husqvarnas tillverkning är för fragmenterad med ett antal små enheter, vilket innebär ett ineffektivt utnyttjande av kapital och resurser. Vi måste också slutföra integreringen av förvärven och få ut förväntade synergier. Förändringarna är nödvändiga för att långsiktigt säkerställa koncernens konkurrenskraft", skriver koncernchefen Magnus Yngen i en kommentar.

Föremål för förhandlingar

Sparåtgärderna är enligt Husqvarna "föremål för godkännande respektive förhandlingar med berörda fackföreningar".

I USA flyttar Husqvarna tillverkningen av motorsågar och andra handhållna produkter från DeQueen i Arkansas till fabriken i Nashville, Arkansas. Fabriken i DeQueen vill bolaget i stället använda som lager.

Samtidigt stänger Husqvarna kontoret i Augusta, Georgia, vars verksamhet flyttas till Charlotte i delstaten North Carolina, som blir regionalt huvudkontor i USA.