De äldre nekas lämna bostaden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-29

Anställda inom äldreomsorgen vittnar om äldres situation

Varannan anställd inom äldreomsorgen uppger att de äldre nekas lämna bostaden.

Det visar en ny undersökning från Kommunal.

Att få lämna sin bostad när man har lust, eller bestämma sina egna tider och rutiner kan tyckas vara en självklarhet. Men många äldre personer får inte sina självklara rättigheter uppfyllda. Det skriver Ylva Thörn, förbundsordförande i Kommunal på DN Debatt i dag.

I en undersökning bland Kommunals medlemmar uppger varannan att de äldre inte har rätt att lämna bostaden när de själva har lust. Fyra av tio uppger att de gamla över inte heller får vara med och bestämma tider och rutiner. Var fjärde säger att de äldre inte får mat som de tycker om.

Tidsbrist

Det råder skillnader mellan olika län. I större städer och förorter till storstäder uppger en majoritet att de äldre får komma ut när det har lust. Länen Jämtland, Gävleborg och Värmland ligger sämst till, medan Kronoberg, Jönköping och Norrbotten befinner sig i toppen vad gäller de äldres rätt att komma ut. De största tidsbristerna finns i mindre kommuner.

Enligt Ylva Thörn beror bristerna inom äldrevården på de anställdas dåliga arbetsvillkor. Varannan anställd uppger att de inte kan påverka sina arbetstider, fyra av tio har inte rätt till heltid och varannan under 29 år säger att de inte kommer orka arbeta arbetslivet ut.

Låga löner

Varannan anställd tycker att de inte kan leva på sin lön. Ylva Thörn hävdar att det nu krävs en satsning på de anställda för de äldres skull.

– Genom att erbjuda för dåliga arbetsvillkor och löner samt för lite kompetensutveckling har ansvariga politiker och beslutsfattare direkt ansvar för ett läge där personalbristen kommer att accelerera. Vem står upp och tar ansvar för hur detta negativt kan påverka kvaliteten på vård och omsorg till de äldre? skriver Ylva Thörn på DN Debatt.

Mänskliga möten

Hon pekar på att det också finns positiva exempel. Exempel där man har lyckats utveckla nya former och arbetssätt.

– Det går att finna vägar till en ny och mänskligare äldreomsorg. Jag menar att kvalitén i äldreomsorgen uppstår i det mänskliga mötet. För att utveckla det mötet krävs handfasta satsningar, menar Ylva Thörn.

Nu kräver hon trygga anställningar för personalen, höjda löner, kompetensutveckling och fortbildning samt tydligt ledarskap.

– De krav vi formulerar kan knappast sägas vara alltför högt ställda. Det handlar helt enkelt om att de äldres trygghet och villkoren för de anställda går hand i hand, anser Ylva Thörn.