Odödlig manet tar över världshaven

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Kan föryngras oändligt antal gånger under sin livstid

Enligt en färsk studie håller världshaven på att invaderas av en manet som kan föryngra sig.

Precis som Brad Pitts karakatär i succéfilmen Benjamin Button åldras maneterna baklänges.

Men till skillnad från Benjamin Button kan maneterna göra det om och om igen, rapporterar National Geographic.

Brad Pitt i The curious case of Benjamin Button

I fullvuxen storlek är de ungefär lika stora som en mänsklig lillfingernagel. Den teoretiskt sett odödliga maneten Turritopsis dohrnii upptäcktes i medelhavet redan 1883. Men dess unika förmåga att föryngras upptäcktes inte förrän på 1990-talet.

"Förvandla alla sina celler till ett yngre stadium"

– När maneterna står inför livsfara i form av fysisk skada, hungernöd eller inför en säker död kan maneten förvandla alla sina celler till ett yngre stadium, säger Maria Pia Miglietta, forskare vid Pennsylvania State University, enligt Natural Geographic.

Maneten förvandlar sig när den utsätts för livsfara till en slemboll som sedan förvandlas till en polypkoloni vilket är det första stadiet i manetenes åldringsprocess.

Hittats över hela världen

Den här unika egenskapen kan vara förklaringen till varför Turritopsissvärmar nu sprider sig i världshaven menar Maria Pia Miglietta.

Maneten har hittats av forskarna utanför Spanien, Italien, Japan, Florida, Panama och på flera andra platser. Det anmärkningsvärda är att överallt som varelserna hittats har genuppsättningen varit identisk.

Kan leda till ny cancerbehandling

En förklaring till det kan vara att maneten spridits genom att de transporteras med lastfartygens ballaster.

Forskarna är mycket intresserade av manetens föryngringsprocess och det finns vissa förhoppningar om att studerandet av Turritopsis dohrnii ska kunna leda fram till nya cancerbehandlingar.