– Hon var alltid lycklig och glad

Uppdaterad 2011-06-21 | Publicerad 2011-06-20

Vännerna berättar om mördade 18-åringen

HÖGGS IHJÄL Den mördade kvinnan och hennes väninna var ute och tågluffade i Spanien när de plötsligt överfölls på sitt hotell av en knivbeväpnad man.

FUENGIROLA/STOCKHOLM. I våras stod de två väninnorna på teaterscenen tillsammans.

Nu tågluffade de genom Europa.

I Spanien slog en mördare till och högg ihjäl den ena kvinnan.

– Hon var så glad över resan, säger en lärare.

Den mördade 18-åringen från Enköping gick andra året på estetiska programmet med teaterinriktning. En klass över henne gick väninnan och under våren var båda med i en teateruppsättning på skolan.

I våras bestämde sig 18-åringarna, tillsammans med ytterligare en kompis från teaterklassen, att tågluffa i tre veckor. Första stopp blev Malmö, sedan Berlin, Österrike och Paris. I Frankrike valde en av tjejerna att stanna, de andra två fortsatte till spanska solkusten.

Där slog gärningsmannen till och mördade brutalt 18-åringen och skadade hennes väninna.

”En väldigt god själ”

Både lärare och vänner på gymnasieskolan beskriver den döda kvinnan med stor värme.

– Hon var alltid lycklig och glad. Hennes fantastiska skratt kommer jag aldrig att glömma. Det är en otrolig förlust för klassen och för mig. Hon var en väldigt god själ, säger en lärare.

Den skadade kvinnan tog studenten i år. Den döda kvinnan hade ett år kvar, eftersom familjen gjort en jordenrunt-resa när hon var tolv år.

Dramapedagogen på skolan minns hur den mördade berättade om sina sommarplaner:

– Hon sa att efter skolan skulle hon resa och ta körkort. ”Jag ska åka till Peace & Love-festivalen i en cab!”

Inte dömd tidigare

Den mordmisstänkte 30-åringen hade bott i Las Gabias, men just blivit av med lägenheten han hyrt. Han har jobbat inom byggbranschen men var nu arbetslös, enligt spanska Diariosur. Spanska myndigheter har inga uppgifter om att 30-åringen tidigare dömts för våldsbrott.

När den överlevande kvinnan får åka hem beror på polisutredningen. Anhöriga är i Fuengirola och Svenska kyrkans präst på orten, Mattias Andersson, träffade dem i går. UD bistår med hjälp till den skadade och ordnar tillstånd för att frakta hem den avlidna.