SVT gravidbråkar redan om Victoria

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-22

”hur långt är svt berett att gå?  Anna Hedenmo på SVT kritiserar kanalens fjäskande bevakning av kungahuset som hon tycker inte visar några gränser. Nu oroas hon över hur kanalen ska agera om Victoria får barn. ”Hur långt är SVT berett att gå för att bibehålla den goda relationen med hovet och maximera tittandet?”, skriver hon bland annat SVT:s interntidning.

SVT:s nyhetsankare Anna Hedenmo har fått nog av kollegernas fjäsk för kungafamiljen.

I en debattartikel i SVT:s interntidning uttrycker hon starka farhågor inför hur det ska gå när kronprinsessan Victoria får barn.

– Vad väntar oss nu? Dagligt baby-extra till frukosten?”

Det är i SVT:s interntidning Vi på TV:s senaste nummer som nyhetsprofilen Anna Hedenmo går till rasande attack mot kollegerna, och ledningen, på SVT.

Kungafjäsket vet inga gränser, anser hon i den bitska artikeln.

– Frågan måste ställas: Hur långt är SVT berett att gå?

Ett skräckexempel

Anna Hedenmo, programledare för Aktuellt och Agenda, fruktar att kronprinsessans förväntade graviditet kommer att ge SVT yrsel av rojalistiska känslor.

– När hovet meddelar att Victoria och Daniel väntar barn, hur ska vi på SVT bete oss då?

Förra årets SVT-bevakning av kronprinsessans bröllop är enligt Anna Hedenmo ett avskräckande exempel.

Morgonprogrammet ”Gomorron Sverige”, årskrönikan ”Året med kungafamiljen” och Ebba von Sydows program ”Det kungliga bröllopet” sågas jäms med fotknölarna.

– Är detta verkligen värdigt en nyhetsredaktion? Och vad väntar oss nu – dagligt baby-extra till frukosten?

Hon drar även paralleller till Nordkorea, men det är att gå för långt, menar SVT:s programdirektör Jan Axelsson.

– Jag tror inte att Nordkoreas statstelevision har haft 35 granskande reportage om landets ledning, säger han till Aftonbladet.

”TV4 gör det bättre”

Enligt honom har SVT haft en omfattande granskning av hovet – men den borde ha varit skarpare och innehållit fler nyheter.

En av dem som får sig en känga i artikeln, Marianne Rundström som ledde ”Gomorron Sverige” under bröllopet, förstår Anna Hedenmos sågning.

– Jag håller delvis med henne. Det segade ur lite väl mycket, säger hon till Aftonbladet.

Även Lennart Persson, tidigare programledare för SVT:s Debatt och numera nyhetsankare på Aktuellt, stämmer in i kritiken.

– Det var för mycket. Det som TV4 har gjort med dokumentärerna om nazikopplingarna till drottning Silvias pappa – det borde SVT ha gjort.