Vi är alla delvis neandertalare

Publicerad 2011-07-19

Ny forskning visar att neandertalarnas gener lever kvar

Neandertalarna dog ut för 30 000 år sedan.

Men de avkommor de fått tillsammans med människor lever fortfarande kvar.

Nu visar forskning att alla som inte har afrikanskt ursprung är delvis neandertalare.

Den nya studien är publicerad i Molecular Biology and Evolution och visar att några av människans x-kromosomer kan härstamma från neandertalare.

Lämnade Afrika

Men det gäller bara för dom som inte har afrikanskt ursprung. Anledningen till det tror forskarna är att neandertalarna lämnade Afrika för mellan 400 000 och 800 000 år sedan. Därefter tror forskarna att de framförallt tog sig till de platser som nu är Frankrike, Spanien, Tyskland och Ryssland. Där utvecklades de tills att de slutligen försvann, eller "absorberades in i den moderna mänskliga befolkningen", för omkring 30 000 år sedan, uppger Discovery News.

Hade utvecklad språkgen

Och helt oattraktiva var de kanske inte för de moderna människorna. Neandertalare hade en utvecklad språkgen och en sofistikerade musik, konst och hantverkskunnighet, enligt Discovery News.

Studien som har tagits fram av forskare under tio år visar att kombinationen människa/neandertalare troligen gjort att vi klarar att överleva i karga och kalla områden som neandertalare tidigare var anpassade för.