Kritikstorm mot Facebook – barn giftes bort i auktion
Uppdaterad 2018-11-29 | Publicerad 2018-11-22
Skarp kritik riktas mot Facebook efter att en 16-årig flicka i Sydsudan gifts bort via Facebook.
Efter en auktion på sociala medier-plattformen fick flickans pappa 500 kor, tre bilar och runt 90 000 kronor för sin dotter.
Facebook tog bort inlägget först efter att flickan var gift.
Det var den 25 oktober som auktionen lades ut på Facebook. Enligt organisationen Plan International deltog fem olika män i auktionen. Flera av dem ska vara högt uppsatta regeringstjänstemän i Sydsudan, skriver CNN.
När Facebook reagerade och tog bort inlägget, 15 dagar efter att det postats, var flickan redan bortgift.
”Modern slavhandel”
Pappan fick 500 kor, tre bilar och runt 90 000 kronor via auktionen.
– Att en flicka kunde säljas på en av världens största sociala medier är helt ofattbart. Det här barbariska användandet av tekniken är som en modern version av slavhandeln, säger George Otim, som är landschef i Sydsudan för organisationen Plan International.
Aktivister är nu oroliga för att andra familjer ska inspireras av auktionen och göra samma sak med sina egna döttrar, skriver CNN.
”Inte tillåtet”
Facebook bekräftar för CNN att plattformen har använts för auktionen, och att det tog 15 dagar för dem att ta bort inlägget.
– All form av människohandel, oavsett om den sker via inlägg, annonser eller grupper, är inte tillåten på Facebook. Vi tog bort det här inlägget och tog permanent bort kontot som tillhör personen som postade det här inlägget, säger en talesperson för Facebook till CNN.
Enligt The South Sudanese National Alliance for Women Lawyers var det en person utanför familjen som postade inlägget, men det var familjen som fick ta emot korna, bilarna och pengarna.
Vill stänga av tjänstemän
Plan International har begärt att den Sydsudanska regeringen ska utreda och stänga av de regeringstjänstemän som deltog i auktionen.
– Barnäktenskap är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter och en form av våld mot barn. Det kan ha allvarliga konsekvenser för barnens överlevnad, hälsa, utbildning, utveckling och välmående. Det sker ofta mot barns vilja och inte för deras eget bästa, säger George Otim.