Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

S vill införa nationellt avhopparprogram

TT

Publicerad 2018-03-12

Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) och Anders Ygeman (S) presenterar åtgärder för ett nationellt avhopparprogram.

Socialdemokraterna vill införa ett nationellt avhopparprogram för personer som befinner sig i kriminella miljöer. Det nya förslaget presenteras av riksdagsgruppledaren Anders Ygeman, som leder en nationell grupp som arbetar med förslag för Socialdemokraternas valplattform.

I dag saknar flera svenska städer avhopparprogram, och med det nya programmet vill Socialdemokraterna ge dessa både praktiskt och ekonomiskt stöd.

Enligt Ygeman handlar förslaget ytterst om att visa människor i kriminella kretsar att det finns en väg tillbaka till samhället. Men att dessa måste göra ett tydligt val.

– Om du väljer rätt väg och vill lämna din kriminella karriär, då kommer samhällets resurser att finnas där för att hjälpa dig. Men väljer du att gå in eller fortsätta på en kriminell bana, då kommer samhällets alla resurser att sättas på att jaga dig och se till att du hamnar bakom lås och bom, säger Anders Ygeman.

Socialdemokraterna vill även utveckla samarbetet mellan kommunerna så att kriminella som behöver omlokaliseras smidigare ska komma in i det sociala nätverket på sin nya ort.

Anders Ygeman uppskattar att det är rör sig om omkring 100 personer per år som omfattas av de lokala avhopparprogrammen.

Följ ämnen i artikeln