Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

SAS: Kritiken är osaklig

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

”Vi är ett bolag med hög säkerhet”

Det är säkert att flyga med SAS.

Nu slår koncernen tillbaka mot kritiken från norska flygsäkerhetsexperten Kjell Klevan.

– Kritiken är osaklig och hans rapport innehåller ett antal sakfel, säger SAS informationschef Bertil Ternert till aftonbladet.se.

Kort efter att SAS tvingades sluta flyga med de olycksdrabbade Dash-planen kom nästa smäll mot ryktet om ett flygbolag där säkerheten hålls högt.

”SAS har gått från att vara ett robust och tryggt flygbolag till att vara ett skröpligt och sårbart flygbolag”, skriver Kjell Klevan, säkerhetsexpert vid norska Luftfartstillsynet i en rapport.

Det är bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar, menar Klevan.

Kritiken kommer efter en granskning av flera incidenter, bland annat i Shanghai 2005.

Ett SAS-plan slog stjärtpartiet i marken under start från Shanghai.

Ett SAS-plan lyfte från Shanghai med ett bränsleläckage i ena vingen.

En flygning genomfördes trots att piloterna konstaterat att en syrebehållare var otät.

Nu slår SAS tillbaka. Klevans rapport är osaklig och innehåller flera fel.

– Vi har påpekat ungefär 60 sakfel. Bland annat har han inte haft rätt fakta när det gäller hur planet i Shanghai 2005 var lastat, säger Bertil Ternert, SAS informationschef till aftonbladet.se.

Finns det ingen grund i hans kritik?

– Den senaste 12 månadersperioden har vi haft 41 miljoner passagerare som alla har kommit fram till sina resmål. Vi är ett bolag med hög säkerhet. Visserligen är jag part i målet men jag tycker att vi gör ett väldigt bra arbete, säger Ternert.

SAS gick i dag ut med ett pressmeddelande där man tillbakavisar kritiken. Incidenterna i Shanghai var visserligen allvarliga. Men det kommer inte att upprepas.

– Vi vill på det bestämdaste ta avstånd från Klevans uttalanden om att det generellt skulle finnas problem med flygsäkerheten i SAS, säger John Dueholm, vicekoncernchef och säkerhetsansvarig i SAS i pressmeddelandet.