Bush på blixtbesök i Irak

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-03

Landade i hemlighet på flygbas i Anbar

HEJ HEJ. Bush valde att mellanlanda på en amerikansk flygbas i Irak på väg till toppmötet i Australien.

Han ville ha kriget som bakgrund för att få gehör för argumenten om fler soldater.

Därför dök president George Bush upp i Irak i morse.

Resan gjordes i största hemlighet.

Efter den 11 timmar långa flygresan valde Bush symboliskt att inte landa i huvudstaden Bagdad utan på en amerikanska Al Asad-basen i den avlägsna och glesbefolkade Anbarprovinsen i västra Irak, rapporterar Washington Post.

Han hälsade på soldaterna och hade också ett möte med USA:s högste befälhavare i Irak, general David Petraeus.

Att strunta i Bagdad är en politisk gest för att visa att Bush lessnat på den förlamade situationen i den irakiska förvaltningen, skriver tidningen.

Efter snabbvisiten på flygbasen fortsatte Bush till det officiella resmålet Australien, dädr han ska delta i ett stormöte med en rad ledare i regionen.

Kongressförhör

Besöket i Irak sker för att Bush vill visa att han fattade rätt beslut i januari, då presidenten beordrade att ytterligare 30 000 amerikanska soldater skulle skickas till Irak.

Om en vecka ska Petraeus vittna inför kongressen i Washington om situationen i Irak. Kongressen kommer också att höra amerikanske ambassadören i Bagdad Ryan Crocker.

Hittills har fler än 3 700 amerikanska soldater dött i kriget i Irak och kravet på att Bush ska dra tillbaka trupperna blir allt högljuddare i USA.