”Chavismen” förlorade i Venezuela
Uppdaterad 2015-12-08 | Publicerad 2015-12-07
Oppositionen jublar i Venezuela efter att ha vunnit ett val för första gången på 16 år.
Socialistpartiets brakförlust öppnar för en känslig period av maktdelning i ett av världens mest oljerika länder.
"Resultaten är de vi hoppades på. Venezuela har vunnit. Det är oåterkalleligt", skriver oppositionsledaren Henrique Capriles på Twitter.
President Nicolás Maduro erkände omedelbart sitt parti besegrat. Oppositionskoalitionen MUD har enligt preliminära siffror fått 99 av 167 platser i parlamentet. Det styrande socialistpartiet, PSUV, har hittills fått 46 platser medan de viktiga sista 22 platserna fortfarande var obestämda.
Komplex maktdelning
Capriles menar dock att MUD fått minst de 113 platser koalitionen behöver för att få kvalificerad majoritet och kunna förändra landet på djupet. Men även med en enkel majoritet kan oppositionen påverka budgeten, begränsa ministrars makt och — viktigast för många — ge amnesti till politiska fångar.
USA:s utrikesminister John Kerry välkomnade maktskiftet som resultatet av "en överväldigande längtan" hos det venezolanska folket, medan EU:s utrikeschef Federica Mogherini bad alla sidor hjälpas åt med den förändring som väljarna tydligt efterfrågat.
Inflationen skenar
Valresultatet beskrivs främst som ett rungande underkännande av PSUV:s styre. Det oljerika landet befinner sig i en djup ekonomisk kris, förvärrad av det halverade oljepriset. Inflationen skenar och det råder stor brist på matvaror.
- Människor har fått det mycket sämre, samtidigt som kriminaliteten ökar och många känner sig otrygga, säger Tomas Odén, medieforskare vid Göteborgs universitet och tidigare valobservatör i Venezuela.
Paradoxen oljetillgångar och tomma hyllor i butikerna skylls av socialisterna på inte minst ett "ekonomiskt krig" från USA.
Tröttnat på "chavismen"
En av dem som tröttnat på "chavismen", som den tidigare presidenten Hugo Chávez lade grunden för, är den 28-årige säkerhetsvakten Rodrigo Duran som lade sin röst på oppositionen i söndags.
- Hur kan jag fortsätta när min lön inte räcker till mat åt mina barn? De har svikit oss, säger han till Reuters.
Den segrande oppositionen MUD, som består av 27 olika partier, kommer dock att tvingas kompromissa sinsemellan såväl som gentemot regeringen. Presidenten behåller kontrollen över den exekutiva och dömande makten.
- Valresultatet är en kraftig folklig markering mot "chavisterna", men vi kan inte vänta oss direkta förändringar i levnadsförhållandena med en gång, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.
Julia Wiraeus/TT