Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Övade på terrorattack – rökfyllde tunnelbanan

Publicerad 2015-11-27

Kungsträdgårdens tunnelbanestation.

Brandkår och polis övade i natt på vad man skulle göra om en terrorattack drabbade tunnelbanan i Stockholm.

En hel tunnelbanestation rökfylldes och scenariot var att en man satt eld på sig själv.

Under natten mot fredag genomfördes även en storskalig insatsövning i Kungsträdgårdens tunnelbanestation, skriver Expressen.

Insatsen gick ut på att ett terrorattentat skulle drabbat tunnelbanan i form av att en man skulle ha tänt eld på sig själv. Eftersom kollektivtrafiken är en viktig del för ett stabilt Stockholm övade brandkåren och polisen på just det här målet, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons.

Övningen pågick mellan klockan 01 och 02 och deltog gjorde även Storstockholms lokaltrafik, SL. Tunnelbanan rökfylldes och aktörerna övade på att utrymma stationen.

”Som lejonjakt med ärtrör”

Men enligt SVT säger flera poliser att Sverige är illa förberett mot terrorister. Poliser slår larm om att det saknas skyddsutrustning och vapen för att kunna skydda sig mot en eventuell masskjutning eller terrorattack, enligt nyhetsbyrån Siren.

En polis beskriver situationen så här i en tillbudsrapport: ”Som att skickas ut på lejonjakt med ett ärtrör och en overall gjord av zebrakött”.

Poliserna är också kritiska till att man inte fått mer skydd eller utbildning trots att det gått fem år sedan självmordsdådet på Drottninggatan.

ANNONS