Därför försvann de norska pingvinerna

Publicerad 2015-05-18

Trampades ner när de äldre pingvinerna hetsades

Mysteriet med de försvunna pingvinungarna ser ut att gå mot en lösning.

Nu misstänks de utpekade ungdomarna för att ha hetsat äldre pingviner – som trampat ihjäl de nykläckta fåglarna.

– Detta slog ner som en bomb hos oss, säger advokat Reidar Andresen som företräder flera av ungdomarna.

Mysteriet med de försvunna pingvinungarna från djurparken Atlanterparken i norska Ålesund har skapat frågor och förvirring.

Tidigt riktades misstankarna mot en grupp festande studenter som enligt företrädare för djurparken ska ha släppt ut pingvinerna i det fria - I praktiken en dödsdom för en 4-5 veckor gammal pingvin.

Hittade döda pingviner

Dessutom ska de inblandade studenterna ha vägrat berätta var de släppte ut de värnlösa fåglarna.

På måndagseftermiddagen kom nya uppgifter i den uppmärksammade historien.

– Efter en ny genomgång av pingvinernas burar hittades två döda pingvinkycklingar. Det var inte lätta att upptäcka eftersom de till synes var nedtryckta bland kvistar och annat som finns i deras bon, säger polisinspektör Yngve Skovly vid polisen i Sunnmøre tilll Dagbladet.

För VG uppger polisen att det högst troligt är pingvinungarnas föräldrar som trampat ihjäl sin egen avkomma.

– Det är möjligt att de vuxna pingvinerna har blivit så stressade att de har trampat ihjäl kycklingarna, säger Yngve Skovly.

Enligt polisen kan ungdomarnas vistelse i pingvinhägnet ha skapat panik bland djuren - en av pingvinerna ska till och med ha bitit en av ungdomarna.

– Detta stärker vittnesbörden från de anklagade, som har erkänt att de har tagit sig in på området, men att de inte har tagit något, säger Yngve Skovly.

"Slog ner som en bomb"

Advokaten Reidar Andresen satt i möte med tre av de utpekade ungdomarna på måndagen när de nya polisbeskeden kom.

– Detta slog ner som en bomb hos oss. Jag måste samla mig lite och prata med polisen och Atlanterhavsparken för att kunna ta reda på vad detta innebär, säger han till Dagbladet.

Från den utpekade gymnasieskolans håll är man kritisk till hur djuparken hanterat händelsen - som enligt rektorn har skuldbelagt alla elever på skolan.

– Vi har upplevt ett slags kollektiv bestraffning och det har kommit ett antal hot. Det är naturligtvis väldigt tråkigt och helt fel att den här saken har gått ut över så otroligt många, säger Christoffer Ryste till VG.