Regeringen satsar på billiga lägenheter för unga – för ROT-avdraget
Uppdaterad 2015-07-09 | Publicerad 2015-07-07
Regeringen ska satsa flera miljarder per år på små, klimatsmarta och billiga hyresrätter.
Pengarna ska tas från ROT-avdraget.
–Det finns ett behov av billiga lägenheter för studenter och unga, säger Mehmet Kaplan (MP), bostads- och stadsutvecklingsminister.
I mars presenterade Mehmet Kaplan att regeringen ska satsa på nya, billiga hyresrätter för unga och studenter.
Nu är grunden till förslaget lagt och redo att skickas på remiss. Med ett investeringsstöd på 3,2 miljarder per år vill man förenkla för privata och kommunala bostadsbolag att bygga mindre lägenheter.
– Det som byggs nu är antingen bostadsrätter eller dyra hyresrätter. Det finns ett behov av billiga lägenheter för studenter och unga, säger Mehmet Kaplan.
Krävs bostadsbrist
Stödet beräknas räcka till 15 000 nya hyresrätter per år. För att bostadsbolagen ska få ta del av stödet ska vissa krav uppfyllas – byggkommunerna ska ha bostadsbrist och samtidigt ha en befolkningsutveckling.
Kommuner med högskola prioriteras och Kaplan hoppas att satsningen kan vara i rullning redan nästa år.
Lägenheterna ska ha en maxhyra som kommer att variera var i landet man bor, beroende på hur dyrt det är att bygga.
Enligt förslaget skulle en lägenhet på 35 kvadratmeter i Stockholm kosta drygt 4200 kronor i månaden. Samma lägenhet i Göteborg respektive Malmö skulle ligga på 3900 kronor och 100 kronor lägre i resten av landet. Mindre lägenheter skulle bli billigare.
– Enligt studentorganisationer och Hyresgästföreningen är detta rimliga hyror, säger Mehmet Kaplan.
Stödet har regeringen förhandlat fram med Vänsterpartiet. Investeringsstödet på 3,2 miljarder ingår i ett bostadspaket där regeringen satsar 6,7 miljarder per år för att bygga fler billiga bostäder.
Tas från ROT
Statsstöd måste godkännas av EU-kommissionen och vara riktade insatser. Pengarna ska tas från det omdiskuterade ROT-avdraget. Regeringen kommer inte att röra taket, men istället för att kunna dra av upp till 50 procent sänks det till 30 procent.
– Från att bygga om till att bygga nytt helt enkelt, säger Mehmet Kaplan.
Dessa nya lägenheter ska byggas klimatsmarta. Kaplan menar att kunskapen finns i byggbranschen, men att det gäller att ändra vanorna.
–Majoriteten bygger som de alltid har gjort. Se på bilbranschen till exempel, de flesta började bygga energismarta bilar först när staten gick in med stöd.
”Bygga på nytt sätt”
I Stockholmsområdet, där det är dyrare att bygga, skulle stödet bli 5300 kronor per kvadratmeter. Ju lägre energianvändning de nybyggda lägenheterna har desto mer stöd får byggbolagen.
– Det är dyrare att bygga med lägre energiprestanda. Om då staten kan vara en del av att börja bygga på ett nytt sätt är det bra, säger Kaplan.
Kommunerna ska förmedla lägenheterna.
– Det är viktigt att det inte blir orättvisa, säger Mehmet Kaplan.