De vill lära 100 000 flyktingar svenska

Publicerad 2015-12-22

Det kan ta år innan flyktingar får börja studera svenska. Det vill ett gäng gamla kollegor från Spotify ändra. Med deras nya app Lingio ska nyanlända snabbare och lättare lära sig svenska språket.

"Det absolut bästa för att kunna komma in snabbt i samhället är att lära sig svenska".

Situationen på sfi är i dag svår och många flyktingar får vänta i år på att få påbörja sin svenskundervisning. Det är något ett par gamla kollegor från Spotify vill råda bot på. Under hösten har de därför arbetat kvällar och helger med att färdigställa en ny språkapp som ska kunna lära flyktingar svenska både snabbare och effektivare.

– I grunden handlar det om att vi vill vara ett bolag som lägger 30 procent av vår tid på saker som bidrar till att göra världen lite bättre. Och språk passar oss bra eftersom vi då kan kombinera vår bakgrund inom nöjesbranschen med teknikkunskaper, säger Yashar Moradbakhti, vd på bolaget, till Aftonbladet.

Kom själv som flykting

Yashar berättar att det här projektet ligger honom varmt om hjärtat eftersom han själv som sjuåring kom som flykting till Sverige från Iran.

– När jag och mina föräldrar kom hit på 1980-talet var den första barriären in i samhället just svenska språket. Så fort man hade lärt sig det gick det lättare att få jobb, vänner och en trygghet.

Redan i bruk

De senaste fyra månaderna har teamet lagt ned en stor del av sin tid på att göra klart appen och lista ut vilka språkbehov som finns hos de som kommer hit.

– Vi vet att man inte kan sitta i ett labb och bygga saker, så vi har varit ute mycket och träffat flyktingar och volontärarbetare för att se till att appen verkligen fyller de behov som finns – samtidigt som det ska vara kul att lära sig. Redan nu används appen faktiskt av volontärer, sfi-lärare och studiecirklar som ett sätt att låta eleverna lära sig hemma mellan lektionerna, berättar Yashar Moradbakhti.

Vill lära 100 000 flyktingar svenska

Appen är helt gratis och finns i dag på åtta språk, däribland svenska och arabiska. Och målet är att under nästa år kunna hjälpa 100 000 flyktingar lära sig svenska. Men som svenskspråkig kan man även använda appen för att lära sig spanska eller franska inför semestern.

– Det absolut bästa för att kunna komma in snabbt i samhället är att lära sig svenska. Kan man tillräckligt mycket svenska för att kunna få exempelvis en praktikplats så kommer man in på en arbetsplats, får kontakter och det är ju det som leder till jobb sedan. Så 100 000 är målet – och blir det bara 10 000 är vi så klart glada ändå.

Snart kommer även persiska att läggas till som ett valbart språk och Yashar erkänner att han tagit hjälp av sina föräldrar med det.

 – Haha, ja jag har satt mina föräldrar i arbete så de sitter och knåpar med det nu. Sedan vill vi självklart lägga till även somaliska och tigrinska, men vi tar en sak i taget.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Följ ämnen i artikeln