Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ann-Britt: Därför vill jag inte vaccinera min dotter

Publicerad 2012-03-28

Litar inte på vaccinet mot livmoderhalscancer

Vaccination mot liv­moderhalscancer har nu påbörjats i skolorna.

Men kampanjen är ­kontroversiell – särskilt i kölvattnet efter Pandemrix-skandalen.

– Jag skulle aldrig ­rekommendera mina döttrar att ta Gardasil. Det är så mycket ­oklarheter kring ­vaccinet, säger Ann-Britt Axelsdotter, 56.

Startade intressegrupp Ann–Britt Axelsdotter startade intressegruppen ”Mammor mot Gardasil”. Här är hon med dottern D-D, 20, som hon inte rekommenderar att ta vaccinet.

I Sverige drabbades 437 kvinnor av livmoderhalscancer 2009. En tredjedel av de som drabbas avlider årligen i sjukdomen, som antas orsakas av humant papillomvirus – HPV.

Vaccinet Gardasil skyddar mot olika HPV-virus och ingår därför numera i det allmänna vaccinationsprogrammet för skolflickor. Genom att vaccinera alla flickor i åldern ­11–12 med tre vaccindoser kan 150 dödsfall i livmoderhalscancer förhindras ­årligen. Nyligen inleddes vaccinationerna med flickor födda 1999.

Nu oroar sig dock många föräldrar och tvekar inför att vaccinera sina döttrar. Andra avstår helt. I bakgrunden spökar Pandemrix-skandalen och miss­troendet mot myndigheterna sedan minst 162 barn och ungdomar under 26 år drabbats av narkolepsi ­efter vaccinationen mot svininfluensan.

Startade grupp 2009

Ann-Britt Axelsdotter i Göteborg är mamma till D-D som i dag är 20 år. 2009 startade hon intressegruppen ”Mammor mot Gardasil”. Hon litar inte på att Gardasil är tillräckligt testat eller att alla biverkningar är kända i dagsläget. Hon tycker vi vet för lite för att starta massvaccination.

– Beslutet är baserat på snedvridna fakta. Av det jag sett och vet i dag så är jag mycket mer kritisk till vaccinationer än tidigare, säger hon.

Men Läkemedelsverket bedömer att vaccinet är tillräckligt utprovat och att beslutet att massvaccinera flickor är mycket välgrundat. 30 miljoner flickor världen över har hittills vaccinerats med HPV-­vaccin. Totalt handlar det om 90 miljoner doser.

”Massor av studier”

– Det är massor av ­studier som gjorts. Stora kliniska studier med 15 000 individer som vaccinerats. Det är ett ovanligt stort ­antal, man behöver inte större kliniska studier än så. Studierna har pågått i flera år innan vaccinet godkändes, säger läkaren Agneta Aus-Kettis.

Läkemedelsmyndigheter i USA och Europa har fått rapporter om dödsfall.

– Inte i något fall har man kunnat hitta ett direkt samband med HPV-vaccinet. Och där man hittat en dödsorsak så har det varit andra underliggande orsaker än vaccinet, säger ­Agneta Aus-Kettis.

HPV och livmoderhalscancer

HPV – humant pappilom­virus – är den vanligaste ­sexuellt överförda sjukdomen i världen.

HPV antas orsaka 99 ­procent av alla fall av liv­moderhalscancer och är även starkt relaterat till vaginal- och analcancer.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancern bland kvinnor i åldern 15–44.