Skatteverket hackat på personuppgifter

Publicerad 2012-03-29

Tusentals personer kan ha drabbats av intrånget

Skatteverket har utsatts för en hackerattack.

Tusentals skyddade personnummer har kopierats – och hackarna kan ha kommit åt känsliga uppgifter.

– Det som har inträffat är mycket allvarligt, säger Anders Kylesten, säkerhetschef vid Skatteverket.

Tusentals personuppgifter är på vift.

Ett företag som hanterar uppgifter från folkbokföringen har blivit utsatt för ett dataintrång och personnummer för ett antal personer med skyddade personuppgifter har kopierats, uppger Skatteverket på sin hemsida.

Finns risk

– Jag har stor förståelse för att man känner oro om ens personnummer har kopierats men det finns inget som tyder på att namn- eller adressuppgifter har kommit ut, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Däremot skriver Skatteverket att det finns en teoretisk risk att annan information även kopierats, och man kontaktar nu de drabbade.

– Vi ringer till de personer som berörs och skickar även brev till dem. Vi har också öppnat ett telefonnummer för dem med skyddade uppgifter i folkbokföringen som känner oro. De ska kunna komma i kontakt med oss på ett enkelt sätt, säger Anders Kylesten

Polisanmäld

Händelsen är polisanmäld och utreds av polismyndigheten i Stockholm.

– Det som har inträffat är mycket allvarligt, särskilt eftersom det rör sig om personer som ofta lever i otrygghet. Vi gör allt vi kan för att hantera konsekvenserna av det inträffade och vi bistår polisen i deras utredning
Fotnot: Oroliga kan ringa Skatteverket på telefonnummer 020-120 00 99.