Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så mycket kostar Facebook-aktierna

Publicerad 2012-05-18

Mark Zuckerberg, 28, en av grundarna av Facebook.

I dag inleds handeln med Facebooks aktier på Nasdaqbörsen i USA.

Och trots att det sociala nätverket redan är skyhögt värderat räknar många med att aktiekursen lyfter kraftigt.

Tim Loughran, professor i finansiell ekonomi vid University of Notre Dame, säger till Reuters att det inte är osannolikt att aktien stiger med 15–20 procent. En del bedömare räknar med att kursen stiger med 30 procent eller mer, trots att Facebooks långsiktiga förmåga att tjäna pengar är omtvistad.

38 dollar per aktie

Introduktionskursen hamnade på 38 dollar per aktie, vilket var det högsta priset i det intervall som angivits. Det betyder att Facebook värderas till 104 miljarder dollar, eller cirka 750 miljarder kronor.

Största hittills

Facebooks börsnotering blir, sett till marknadsvärdet vid introduktionen, den största hittills i USA. Bolaget värderas till över 100 gånger fjolårets vinst. Som jämförelse värderas Apple och Google till 14 respektive 19 gånger vinsten, skriver Reuters.

Värderingen motsvarar också två Hennes & Mauritz och nästan fyra Ericsson.

Över 1 000 anställda blir dollarmiljonärer

I och med börsnoteringen blir över 1 000 av Facebooks anställda dollarmiljonärer, åtminstone på pappret. Personalen tillbringade natten före noteringen med ett "hackathon", en tillställning där deltagarna ägnar sig åt programmering, i huvudkontoret i Menlo Park, Kalifornien.

Facebook, som startades i ett studentrum i Harvard 2004, har i dag cirka 900 miljoner användare.

TT