Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

M: Fler ska utvisas med minskad hänsyn till anknytning

Publicerad 2018-08-19

M vill utvisa utländska brottslingar: “Man har förbrukat sin rätt att vara i Sverige"M vill utvisa utländska brottslingar: “Man har förbrukat sin rätt att vara i Sverige"

Moderaterna vill att fler dömda utvisas från Sverige.

Enligt ett nytt förslag som partiet presenterar i dag ska domstolarna ta mindre hänsyn till personens anknytning till Sverige när frågan om utvisning bedöms.

– Vi tycker man har förverkar sin rätt att vara i Sverige om man begått en våldtäkt och inte är svensk medborgare, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna gick i går ut med att man vill sänka grundkraven för utvisning, så att brott som kan ge mellan sex månader och ett års fängelse ska kunna leda till utvisning.

Idag krävs i normalfall ett år för att utvisning ska kunna utdömas.

Nu går partiet ett steg längre. Idag presenterar de ett förslag om att domstolarna inte ska ta lika stor hänsyn till den dömdes anknytning till Sverige när utvisningsfrågan prövas.

– Vi tycker man har förverkar sin rätt att vara i Sverige om man begått en våldtäkt och inte är svensk medborgare, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Utgångspunkten ska vara utvisning

I dag krävs ”synnerliga skäl” för att en person med uppehållstillstånd ska kunna utvisas från Sverige.

Enligt Moderaterna leder regeln till att många utländska medborgare som döms för sexualbrott och våldsbrott undviker utvisning på grund av deras anknytning till det svenska samhället eller familj och andra personer som finns här.

– I praktiken slipper många utländska medborgare som döms för exempelvis sexualbrott och grova våldsbrott utvisning på grund av deras anknytning till det svenska samhället eller familj och andra personer, säger Tomas Tobé.

Enligt Moderaterna, som hänvisar till BRÅ, utvisas knappt 20 procent av de icke-svenska medborgare som är folkbokförda i Sverige och som döms för våldtäkt. För grov misshandel är motsvarande siffra tre procent.

– I grunden får man ställa sig frågan om det är rimligt att en person som har våldtagit en annan person ska ha rätt att stanna kvar i Sverige. Det handlar också om att skydda framtida brottsoffer, säger Tomas Tobé.

Familjen kan få flytta

Att ta mindre hänsyn till personens anknytning till Sverige kan i längden gå ut över eventuella barn och familj, som kan tvingas behöva säga hejdå till en förälder.

– Det är klart att man får ställa sig frågan om man kanske behöver flytta med sin familj eller hitta andra sätt att hålla kontakt med familjen, säger Tomas Tobé.

Synnerliga skäl som anknytning till Sverige eller familj ska alltså inte spela lika stor roll vid beslut om utvisning. Vilka skäl som ska vara synnerliga kommer tas fram i samband med lagstiftningen.

– Det kan säkert vara något fall där det kan bli aktuellt, men huvudregeln ska vara att man ska utvisas.

Regeringen: ”Inget vi vill ändra på”

Efter partiledarutfrågningen i SVT svarar vice statsminister Isabella Lövin (MP) på hur regeringen ser på Moderaternas förslag.

– Vi har lagar och regler som stipulerar vem som utvisas eller inte, och det finns ingen anledning att ändra på det nu, säger hon.

När det kommer till Tomas Tobés utspel om att personer som begått grova brott ”förbrukat sin rätt” att vara i Sverige håller hon inte med.

– Har man rätt att vistas i Sverige, så ser jag inte att vi ska ändra på de reglerna, utan då får man ta sitt straff i Sverige, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet vill ha brottsoffren i centrum, och vill ge dem trygghet och upprättelse.

– Men det är inte alldeles säkert att utvisningar är svaret på det.

De har varit Moderaternas partiledare genom årenDe har varit Moderaternas partiledare genom åren