Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

46 000 har varnats – kan förlora a-kassan

Publicerad 2013-10-23

Arbetslösa som varnats har inte lämnat in sin aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen.

46 000 arbetslösa har varnats om att de kan förlora sin a-kassa.

Gemensamt för alla de varnade är att de inte lämnat in sin aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen.

Efter att ha missat inlämningsdatumet riskerar de nu att bli av med sin ersättning.

Bara 90 000 arbetslösa som söker eller har a-kassa hade lämnat in aktivitetsrapporten till Arbetsförmedlingen när inlämningstiden gått ut den 16 oktober.

Nu har Arbetsförmedlingen räknat ut hur många av de resterande 70 000 arbetslösa med arbetslöshetsersättning som varnas om att de kan förlora sin a-kassa.

Sammanlagt är det 46 000 personer, som dels får en varning hos a-kassan, och som också fått ett brev från Arbetsförmedlingen om att de måste lämna in aktivitetsrapporten snarast. Det visar interna dokument som Aftonbladet har tagit del av.

”Underlag för kontakter”

Där står också hur arbetsförmedlare ska bemöta de människor som inte har skickat in sin aktivitetsrapport: ”Om arbetssökande undrar varför de måste aktivitetsrapportera ändå så är det bra att förklara att alla arbetslösa kommer att aktivitetsrapportera, det är helt enkelt en del av vad det innebär att vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Aktivitetsrapporten är ett underlag för kontakter med arbetssökande och ger mer kvalitativa framåtblickande möten”, står det i ett meddelande till alla anställda på myndigheten.

Skulle de 46 000 personerna missa att lämna in även nästa månads aktivitetsrapport börjar pengar dras av på deras a-kassa, enligt det nya system som införts tillsammans med aktivitetsrapporterna.