Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Valborg inte bara Svalborg

Publicerad 2014-05-01

Valborgsfirandet fortgick relativt lugnt runt om i landet. Kyligt väder, framför allt i norr, bidrog till att dämpa festyran.

Från många håll kom ändå rapporter om fylleri, bråk och bränder.

I Enskede i södra Stockholm blev en man knivhuggen i benet sent på kvällen. En misstänkt gärningsman greps för grov misshandel.

I Oxie i Malmö utbröt ett större bråk med tillhyggen. En person fördes till sjukhus med ambulans och ytterligare två skjutsades till akuten av polisen.

Ingen är gripen.

15 omhändertagna för fylleri

I Stadsparken i Lund hade många samlats för att fira in vårens ankomst. Fram till 23.30 hade runt 15 personer omhändertagits för fylleri, en gripits för grov misshandel och ytterligare någon för misshandel. Fyra hade gripits för personrån och en för våld mot tjänsteman.

– Med tanke på att närmare 30 000 samlats på en så liten plats, så hade vi nog väntat oss mer. Men vi har också gjort ett stort antal förverkande av alkohol från ungdomar, ett 80-tal, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Brott mot alkohollagen

På flera platser i landet ingrep polisen mot langare.

I Halmstad stoppade polisen två 17-åringar med varsitt flak öl. Det framkom att de köpt ölen från ett garage, och vid husrannsakan hittade polisen cirka 50 liter vodka, 40 liter vin och cirka 60 flak öl och cider.

Två personer misstänks nu för brott mot alkohollagen.

Svår misshandel

I Munkfors blev en kvinna utsatt för en grov misshandel och fördes till Centralsjukhuset i Karlstad natten mot torsdagen. En man i 40-årsåldern greps, men polisen hade inga närmare uppgifter om omständigheterna, skriver TT.