Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Vi har föreslagit ytterligare skärpning av lagen”

Publicerad 2013-09-09

GÖTEBORG. Socialdemokraterna i Göteborg kräver att regeringen tar sitt ansvar för skjutningarna i Göteborg och skärper vapenlagstiftningen.

– Det gjorde vi redan 2012. Och har nu föreslagit ytterligare en skärpning, svarar statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

De senaste dagarna har Göteborg skakats av skottlossning på olika ställen i staden. Värst gick det i onsdags då två unga personer mördades.

Under ett extrainsatt krismöte i morse ville den rödgröna majoriteten i Göteborg att regeringen tog sitt ansvar.

Reinfeldt: Snart klart

– Vi kräver att regeringen skärper lagstiftningen för vapeninnehav och vapenbrott och tar problemet med segregation och fattigdom på allvar, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) i ett uttalande tillsammans med Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V).

Men kravet får kritik från statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan notera att vi redan gjort det. Den 1 juli 2012 skärptes lagstiftningen och vi har föreslagit ytterligare en skärpning, bland annat i fråga om ökad straffskala för grova vapenbrott. Det är remitterat och snart färdigt för förslag, säger han till Aftonbladet.

Hårdare straff

Han vill i stället se en hårdare bestraffning för förövarna.

– Jag undrar om den rödgröna majoriteten är överens om det. Att de som har skjutit ska få längre påföljder, där bland annat de som har mördat någon annan ska få livstid. Det tycker jag är en tydlig signal till yrkeskriminella.

ANNONS