Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Expert: ”Polisen famlar i mörkret”

Publicerad 2013-08-02

Fyra män har varit anhållna misstänkta för mord på 22-åring i Umeå

Fyra män har anhållits misstänkta för mordet på den 22-åriga kvinnan i Umeå.

Tre av dem är redan släppta – och experter vill nu se att gärningsmannaprofilgruppen kopplas in.

– De famlar lite i mörkret och chansar lite tror jag, säger förre rikskriminalchefen Tommy Lindström.

I helgen har det gått två veckor sedan en 22-årig kvinna sköts till döds vid perrongen till centralstationen i Umeå.

När polisen i onsdags plockade in en 21-årig man som anhölls skäligen misstänkt för mord var det fjärde mannen som greps på bara tio dagar – med samma rubricering.

De tre första som greps, 26, 28 och 21 år gamla, har alla släppts i brist på bevis. Polisen hävdar däremot att de fortfarande inte är avförda från utredningen.

Experter reagerar

De många gripandena får experterna att reagera.

– Det påminner om Helénmordet i Hörby. Där grep man folk i parti och minut och var snabbt uppe i 19 personer tror jag. Då grep man efter varje halmstrå, säger Tommy Lindström, förre detta chef för rikskriminalen, Palmeutredare och känd från ”Efterlyst”.

Han fortsätter:

– Det kan gå hysteri i utredningen och man vill inte göra bort sig och hugger hit och dit. Alla anhållanden tyder att man i nuläget inte har så mycket att gå på och det är en jobbig situation för polisen.

Legendariska brottsutredaren Jan Olsson, tidigare chef för rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, håller med.

– Det förefaller ju rätt ovanligt att det blir på det här sättet. Men det är ett otroligt annorlunda ärende som det ser ut. En ung kvinna, skjuten bakifrån utan något uppenbart motiv. Det är jättekonstigt, säger Jan Olsson.

Tommy Lindström och Jan Olsson är överens om att polisens första prioritet är att hitta ett motiv.

– Vad som är känt av hennes bakgrund så finns ju inget som ger en motivbild som förklarar varför hon skjutits på det här sättet, säger Lindström.

Uppmanar till extern hjälp

Han uppmanar polisen i Umeå att ta hjälp av rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, GMP-gruppen, för att reda ut omständigheterna kring hur 22-åringen föll offer för det dödliga våldet.

– Deras jobb är att säga hur mördaren har fått tag i henne, så har mordet gått till och vilken typ av människa som ligger bakom. Var hon det avsedda offret eller var det en ren olycka?

Enligt polisens presstalesman Peder Jonsson har man redan tagit hjälp av rikskriminalen under utredningsarbetet.

– Framförallt hjälper de oss med att skapa struktur och systematik i det ganska omfattande utredningsmaterial som finns, säger Peder Jonsson.

Han vill inte gå in på om man övervägt att ta in GMP-gruppen i fallet med 22-åringen.

– Jag vill inte gå in på vilka överväganden som gjorts eller inte, säger Jonsson.

Under torsdagen har den nu anhållne 21-åringen genomgått förhör med polisen, och enligt Västerbottens-Kuriren nekar han till brott.

– Jag kan säga så mycket att han förnekar den här gärningen och de här misstankarna mot honom, säger hans advokat Petter Mörk till tidningen.