Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Knuffade sten – fick 100 dödshot

Publicerad 2013-10-19

Hatade efter att de laddat upp stenstöten på Youtube

Scouterna knuffade en sten från en liten klippa i en park i Utah i USA. Efter att filmen lagts upp på Youtube får de nu hundratals dödshot.

Två amerikanska scoutledare har fått 100-tals dödshot – efter att de knuffat ner en sten från en klippa.

Och nu riskerar de dessutom åtalas för brott, skriver AFP.

De två scoutledarna påstår att de försökte rädda liv.

En sten hängde löst över en liten klippa i en park i Utah i USA. De knuffade ner stenen för att ingen skulle få den på sig. Sedan laddade de upp ett videoklipp på Youtube där de gav varandra high five och jublade – det var ingen bra idé.

Över 100 dödshot

Över två miljoner människor har nu sett klippet på Youtube, skriver AFP. Och alla håller inte med om att scoutledare har rätt att göra egna förändringar i parken.

– Jag har redan fått över 100 dödshot över internet, säger scoutledaren Dave Hall.

Han fortsätter:

– Det är människor över hela världen som säger att de ska döda mig för att jag tog beslutet att liv är viktigare än att den där stenen hålls där i några timmar till.

Kan åtalas för stenknuffen

Men faktum är att det scoutledarna gjorde sannolikt är olagligt. Myndigheterna i Utah överväger nu att åtala scoutledarna.

– Det här är inte ett beteende som borde finnas i våra parker. Den här (stenformationen red. anm.) har bokstavligen formats för miljontals år sedan och det är tänkt att den ska bevaras under lång tid framöver, säger Eugene Swalberg, en talesperson för parkverksamheten i Utah, till AFP.

Och inte ens scoutledarnas egen organisation gillar vad de har gjort.

– Vi är chockade och besvikna över detta förkastliga beteende. Det de här individerna har gjort går helt emot vad vi tror på och vad vi lär ut. Vi ser över den här frågan och kommer att vidta lämpliga åtgärder, säger Deron Smith, en talesperson för den amerikanska scoutrörelsen, till AFP.