Busschauffören: ”Vet inte vad som hände”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-20

Polisen kan inte utesluta att föraren drabbats av någon form av blackout

Hur kunde busschauffören köra i diket på en raksträcka?

Hur många passagerare hade bältet på sig?

Frågorna är många – men svaren hittills få.

– Föraren märkte att bussens högra framhjul hamnade utanför vägkanten, säger Mats Eriksson vid Västerortspolisen.

En 78-årig kvinna dog och fyra personer skadades allvarligt i gårdagens bussolycka på Färingsö på Ekerö utanför Stockholm. 22 personer skadades lindrigt och fördes till sjukhus.

"Han försökte korrigera"

Polisen utreder händelsen tillsammans med Trafikverket och troligen också Statens haverikommission. Enligt polisen går det inte att utesluta att föraren drabbats av någon form av blackout i samband med att bussen med pensionärer från ett seniorboende körde av vägen och tippade.

– Vi har hört föraren. Han märkte att bussens högra framhjul hamnade utanför vägkanten och försökte då korrigera genom att styra upp bussen men lyckades inte. Han har berättat att han körde av vägen, men kan inte ge någon exakt förklaring, han vet inte, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

Ska utredas

Busschauffören, 58 år, försökte att hjälpa skadade pensionär,er men fördes själv till sjukhus med enligt polisen brutit revben, punkterad lunga, allmänt tilltufsad och blåslagen. I nuläget finns ingen brottsrubricering.

– Vi ska utreda om han kan ha begått något brott, men han är på sjukhus ännu, säger Mats Eriksson.

Trafikverket kommer att kontrollera själva vägsträckan. Sanny Shamoun är utredningsledare vid Statens haverikommision.

– Bussen ligger kvar ännu. Vi har fortsatt med vår förstudie med en fordonsexpert och två till på plats som har dokumenterat och tittat på platsen.

Avklippta bälten i bussen

– Det finns många faktorer som kan ligga bakom det här, ofta är det en samverkan mellan exempelvis vägen, fordonet, föraren och bussföretaget. Hur faktorerna samverkat kan vi inte säga i nuläget, säger Sanny Shamoun.

Kenneth Johansson, vd för Westin buss, säger att det finns bälten på alla deras bussar.

– Våra chaufförer uppmanar alltid till att de används och det finns även skyltar som påminner om bälten. Det är min förhoppning att alla använde bälte, säger Kenneth Johansson till SvD.se.

Frågan är hur många som verkligen använde bältena i bussen.

– Vi har kunnat se att vissa har använt bälte eftersom de blivit avklippta av räddningspersonal för att hjälpta ut skadade. Men vi vet inte omfattningen. Men utreder vi kommer vi att titta på det också, säger Sanny Shamoun.

ANNONS