Obama på plats i katastrofområdet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-02

"BP får stå för notan"

Barack Obama har nu landat i den oljedrabbade delstaten Louisiana.

Han tvekar inte om vem som bär ansvaret för katastrofen.

– BP är ansvariga för den här läckan. Det är BP som kommer att få betala notan, säger han.

Tolv dagar efter explosionen på oljeriggen besöker presidenten delstaten Louisiana, vars kustremsa i torsdags nåddes av den första oljan.

Presidenten välkomnades på New Orleans flygplats av Louisianas guvernör Bobby Jindal innan han åkte vidare mot Venice.

"Massiv miljökatastrof"

Obama varnar för "en massiv miljökatastrof som kan komma att sakna motstycke". Stående i regnet utanför Kustbevakningscentret i Venice lovade han att göra allt som krävs för att få slut på krisen.

– BP är ansvariga för den här läckan. Det är BP som kommer att få betala notan, sa han med regnet droppande från ansiktet, enligt AP.

Presidenten och regeringen fick under lördagen kritik för att man inte agerat tidigare. Under besöket försvarade Obama sin administrations agerande.

– Från dag ett har vi förberett oss för det värsta medan vi hoppades på det bästa, sa han.

Enligt AP skulle Obama flyga över oljebältet i helikopter under söndagen. Men flygturen ställdes in på grund av dåligt väder.

"Inte tillräckligt"

För fiskaren Glenn Swift i Venice, Louisiana, spelar Obamas besök en mindre roll. Han vill i stället se en snabb lösning på oljeläckaget.

– Jag hörde på radion att Obama skulle komma hit. Regeringen borde ha haft en särskild plan. Vi har små oljeläckage hela tiden, insatserna hittills är inte tillräckliga, säger han till Aftonbladet.

Om oljeläckaget fortsätter kommer följerna att bli katastrofala, anser Swift.

– Håller läckaget på i tre månader till kommer det att drabba Europa. Djur som exempelvis ålen rör sig härifrån till bland annat Tyskland. Djuren här i området har redan drabbats. Bara några kilometer från mig har de upprättat en fågelstation där de tvättar fåglar rena från oljan.

Fiske förbjudet

På söndagen beslutade den statliga myndigheten Noaa att förbjuda fiske från deltat av Mississippifloden i Louisiana till Pensacola i Florida.

Förbudet inleds från och med idag och sträcker sig 10 dagar framåt i tiden. Under tiden kommer Noaa att genomföra vattentester för att se hur vattnet påverkas av oljeutsläppet.

Samtidigt rapporterar AP att oljebolaget BP kommer att bygga tre rektangulära boxar som kan sänkas ovanpå de tre läckorna. Enligt talesmannen Steve Rinehart kommer boxarna, gjorda av cement och stål, att kunna användas om sex till åtta dagar.

Aftonbladet har under flera dagar sökt BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Men BP:s presstjänst i London meddelade på söndagseftermiddagen att Svanberg fortfarande inte är tillgänglig för en intervju.

Bältet växer

Oljebältet har växt enormt under de senaste dagarna. Från torsdagens 3 000 kvadratkilometer till närmare 9 900 kvadratkilometer, lika stort som Puerto Rico. I Sverige motsvarar det nästan storleken på Jönköpings län som har en yta på 10 475 kvadratkilometer.

– Utsläppet och spridningen ökar fortare än vad man räknat med, säger Hans Greber vid universitetet i Miami till AP.

Oljebältet sprider sig mot kustremsorna i delstaterna Alabama, Mississippi och Florida. Varken BP eller den amerikanska regeringen vill uttala sig om hur det värsta scenaroit skulle kunna se ut. Men enligt AP är mardrömmen att oljebältet med hjälp av Golfströmmen rundar Floridas sydspets och sprids vidare. Det skulle i så fall leda till en miljö- och ekonomikatastrof av enorma proportioner.

Omöjligt att avgöra

Tidigare uppgifter gör gällande att det handlar om minst 757 000 liter olja som läcker ut varje dag. Men ansvariga vid den amerikanska kustbevakningen säger att eftersom läckan ligger så pass djupt kan ingen egentligen avgöra läckans omfång.

Enligt kustbevakningens Thad Allen testades ny teknik i fredags där en undervattensrobot sköt kemikalier direkt mot oljeläckan, i stället för att spruta kemikalier på vattenytan. Testet var enligt AP framgångsrikt.

Katastrofen drabbar både miljön och ekonomin. Fiskeindustrin oroar sig för att havslivet kommer att dö, turistnäringen är rädda för att strandbesökarna kommer att avboka sina semesterresor och miljöförespråkare oroar sig för hur djurlivet i de drabbade områdena kommer att klara sig.

Fakta: Svåra oljeutsläpp i USA

Januari 1969: Efter en utblåsning i en oljerigg utanför Summerland i Kalifornien släpps olja motsvarande 80 000 fat ut i Santa Barbara-kanalen. Den olyckan anses ha satt fart på USA:s miljörörelse och ledde också till det stopp för oljeborrning till havs som upphävdes först 2008.

Mars 1989: Tankfartyget Exxon Valdez går på grund i Prince William Sound i Alaska. 260 000 fat olja släpps ut i det miljökänsliga området. Olyckan föranledde 1990 års lag mot oljeföroreningar som bland annat föreskrev dubbla skrov för tankfartyg.

Januari 1996: Nästan 20 000 fat eldningsolja rinner ut i Block Island Sound i Rhode Island sedan en tankerpråm gått på grund. Mer än tio miljoner humrar dör och fiskeförbud råder i månader.

Augusti-september 2005: Skador på bland annat ledningsrör, cisterner och fabriker orsakade av orkanen Katrina leder till utsläpp på närmare 170 000 fat olja.

Mars 2006: Mer än 5 000 fat olja läcker ut i Prudhoe Bay i Alaska från en rostig ledning tillhörande BP. Bolaget tvingas böta 20 miljoner dollar och olyckan leder till skärpta krav på inspektioner av oljeledningar.

ANNONS