Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Sakinehs familj nekades besök

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-29

Dödsdömda iranskan får inte längre träffa sin familj

Aftonbladets Sanna Sjöswärd träffade Sakineh Mohammadi Ashantianis son Sajjad Ghader-Zade, 22, i en park i Tabriz.

Dödsdömda Sakineh Ahstiani får inte längre träffa sina barn eller sin advokat.

När de skulle besöka henne i fängelset i veckan släpptes de inte in.

– De sade att ”er mamma vill inte träffa er” och så fick vi inte komma in, säger hennes son Sajjad Ghaderzadeh till CNN.

Senare på kvällen ringde emellertid Sakineh upp honom och sade att vakterna sagt till henne att hennes barn hade övergivit henne, berättar han.

Advokaten portades

Inte heller Sakinehs advokat Houtan Kian fick besöka sin klient på deras veckoliga möte.

– Eftersom jag är hennes advokat och arbetar för att få henne frisläppt och bevisa att hon är oskyldig så låter de inte mig träffa henne.

Han berättar också att han haft inbrott i sin bostad och fått sina dokument stulna.

– De tog alla mina datorer och papper om fallet. De slog bokstavligen in dörren! Jag kan knappt tro det, säger han till CNN.

Uppsjuten avrättning

Kian säger att det är de iranska myndigheterna som ligger bakom inbrottet för att sabotera hans försvar av Sakineh Ashtiani.

Hennes tidigare advokat Mohammed Mostafei tvingades för några veckor sedan fly landet efter att delar av hans familjs gripits och polisen utfärdat en arresteringsorder på honom.

Sakineh Ashtiani har ännu inte fått sin slutgiltiga dom av det iranska rättssystemet. Beslutet har skjutits upp på obestämd tid. Människorättsorganisationer har tidigare sagt att det inte är troligt att hon kommer att avrättas under fastemånaden ramadan, som beräknas pågå till den 9 september.