Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Terrorn kan vara ett sätt att slå tillbaka

I dag är det Bryssel. Igår var det Paris. I morgon är det någon annan metropol i västvärlden.

Terrorhotet växer hela tiden och har hemskt nog blivit det nya normala. Något vi tvingas leva med det under mycket lång tid.

Att belgisk polis inte kunde förhindra attackerna trots att säkerhetsnivån länge varit mycket hög visar hur svårt det är att skydda våra samhällen.

Ända sedan terrordåden i Paris i november har belgisk polis jobbat stenhårt för att avvärja misstänkta attacker på grund av kopplingarna med Frankrike. Vid ett tillfälle före jul stängde man till och med tunnelbanan under en helg. Ändå kunde terroristerna i dag slå till både i tunnelbanan och på Bryssels internationella flygplats.

Att skydda sig mot fanatiska terrorister som är beredda att offra sina egna liv är extremt svårt. Säkerhetspoliserna i Europa är inte uppbyggda för att övervaka tusentals individer dygnet runt för den händelse att de kanske planerar en terrorattack.

Huvudmisstanken just nu är att det är jihadister som ligger bakom dåden i Bryssel. Bara i Belgien finns hundratals individer som rest till Syrien för att slåss på Islamiska statens sida. Ett stort antal av dessa har återvänt till Belgien, ytterligare radikaliserade och i många fall utbildade i terror.

Situationen är densamma i nästan alla länder i Västeuropa. I Frankrike är det minst 1 200 radikala islamister som rest till Syrien. Från Sverige har 300 rest och ett drygt hundratal återvänt. Återvändare utgjorde kärnan bland terroristerna som genomförde dåden i Paris i november.

Säkerhetsexperter säger att det krävs minst 20 poliser för att övervaka en person dygnet runt. Det säger sig själv att det är närmast omöjligt att avsätta den typen av resurser för att avvärja dåd som man inte ens säkert vet är under planläggning.

I det här fallet kan det ironiskt nog vara polisens framgångsrika arbete med att gripa en av hjärnorna bakom attacken i Paris i november som utlöste bomberna i Bryssel. När Saleh Abdelsalam greps levande kan det ha varit en signal till hans terrorgrupp att de bara hade några dagar på sig innan de måste slå till. Inte minst sedan Abdelsalams advokat sagt att den gripne samarbetade med polisen.

Även om det ännu är för tidigt att säga vem som ligger bakom ligger det nära till hands att misstänka jihadistisk terror. Vi har tidigare sett liknande attentat mot t-bana, tåg och flyg i London, Madrid och andra städer.

Transportsektorn är blodomloppet i det moderna samhället. Lamslå det och du lamslår mycket av västvärldens ekonomi. Ur terroristens synvinkel har tåg, flyg och tunnelbana den fördelen att många människor är ihopträngda på en liten yta. Terroristernas mål är att döda så många människor som möjligt för att åstadkomma maximal skrämseleffekt.

Med rädslan som vapen hoppas terroristerna att lamslå och destabilisera västerländska samhällen.

Det vi ser nu kan vara ett resultat av att IS är pressade i Syrien och Irak, inte minst av bombningarna från Nato-länder som Frankrike, Storbritannien och USA. Terrorn kan vara ett sätt att slå tillbaka.

Attackerna i Bryssel kan ha varit en utlöpare av dåden i Paris. Men det är mycket svårt att veta var terroristerna kan slå till nästa gång. Både islamiska staten och al-Qaidas anhängare har anhängare överallt i Europa. De kan lockas att slå till av attackerna i Bryssel. De behöver inte något godkännande från organisationen centralt för att göra det.

Det enda vi säkert vet är att terrorn kommer att fortsätta skörda offer även i Europa.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd