Journalist misshandlad av nyfascister i Italien

TT-AFP

Publicerad 2024-07-21 17.20

Misshandeln av en journalist i Turin är den andra våldshändelsen på kort tid i Italien som väckt stor uppmärksamhet. Arkivbild.

Italienska politiker reagerar med upprördhet över en video som visar hur en journalist angrips av misstänkta nyfascister i Turin.

Reportern, som arbetar för dagstidningen La Stampa, stötte på lördagskvällen på en folksamling när han promenerade längs en gata i staden. Det visade sig vara medlemmar i den nyfascistiska organisationen Casa Pound som samlats utanför en lokal med rökbomber och fyrverkerier.

När reportern började filma med sin telefon närmade sig en grupp män som på videon hörs fråga ”är du en av oss?”, innan de ger sig på journalisten.

Premiärminister Georgia Meloni, som leder det högerradikala partiet Italiens bröder, beskriver i ett uttalande attacken som ”oacceptabel” och tillägger att hon ”hoppas att gärningsmännen kommer att identifieras så fort som möjligt”.

Ledaren för det socialdemokratiska oppositionspartiet PD, Elly Schlein, fördömer vad hon beskriver som ett ”straffrihetens samhällsklimat”.

”Vad mer krävs för att nyfascistiska organisationer ska upplösas?” frågar hon sig.

I en annan uppmärksammad våldshändelse de senaste dagarna misshandlades två homosexuella män av flera personer i Rom.

Utrikesminister Antonio Tajani fördömer i ett inlägg på X ”alla former av våld” och skriver att det sker ”allt för mycket våld och intolerans i Italien mot de som man inte håller med”.