Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Dansk polis kan få skapa övergreppsbilder på barn

Publicerad 2024-10-20 11.01

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). Arkivbild.

Polis i Danmark ska få framställa och dela fejkat sexuellt material på barn och unga för att lättare kunna infiltrera grupper där sådant material sprids, enligt ett kommande förslag från regeringen.

– Det här verktyget kommer att ge polisen möjlighet att få tillträde till organisationer och forum för att hitta fall och få fällande domar mot många av de gärningsmän som bidrar till att kränka så många barn i Danmark och resten av Europa, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) till Danmarks Radio.

Förslaget är ett av flera som tagits fram tillsammans med Rädda Barnen. Verktyget har efterfrågats av polis.

– Vinsten blir att när vi kan ta oss in i de här forumen och föra dialog med gärningsmännen så kan vi identifiera dem. Vi kan ta reda på vem som sitter bakom skärmen och då kan vi gripa dem och åtala dem, säger kriminalinspektör Lars Mortensen till DR.

Enligt förslaget ska materialet som polisen tillåts dela tas fram med hjälp av AI eller annan form av digital manipulation. Peter Hummelgaard förstår att verktyget kan resa ”etiska dilemman”, men menar att det är avgörande för att kunna komma åt hjärnorna bakom brottsligheten.

Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekreterare för Rädda Barnen i Danmark, säger till DR att hon förstår polisens argumentation men framhåller att förslaget måste ”följas noga”.

– Det ju givetvis fullt av dilemman att ge polisen möjligheten att skapa manipulerat material för att få tillgång till forum där kränkande material på barn delas.