Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Nät sätts upp i riksdagen efter tomatattack

Uppdaterad 13.00 | Publicerad 11.35

Polisnärvaron höjs i riksdagen och nät kommer att sättas upp för delar av åhörarläktaren efter att aktivister kastat en påse tomater mot utrikesministern.

– Det syftar till att fånga upp föremål som kastas mot kammaren, säger talman Andreas Norlén till TT.

Nätet ska vara på plats i nästa vecka och är en tillfällig lösning. Det kommer även att bli en ökad polisnärvaro i och kring läktaren och vid inpassering, enligt talmannen.

– Incidenten i kammaren den 3 oktober är oacceptabel och antidemokratisk. Jag värnar om en öppen riksdag, men samtidigt måste vi ha en säker riksdag, säger Andreas Norlén.

– Vi kommer att på försök sätta upp ett nät för delar av läktaren för att helt enkelt omöjliggöra inkastandet av föremål i kammaren.

”Pågående process”

Det har förekommit uppgifter om att det kan bli aktuellt att sätta upp plexiglas på läktaren, men om det är något som kan bli en mer permanent lösning, kan inte talmannen svara på.

– Vi har en pågående process för att se vad man kan göra på längre sikt.

Bemanning med skyddsvakter kommer också att förstärkas på läktaren och i anslutning till läktaren när det är känsliga debatter, säger han.

– Vi kommer nu att ha en utökad samverkan med polisen, en tydligt ökad polisnärvaro i och kring läktaren både vid inpassering och i andra sammanhang.

Beslutet kommer efter ett extrainsatt möte på torsdagsmorgonen. Det är ett av flera möten om säkerheten i riksdagen – främst om kammaren och åhörarläktaren – har hållits efter att propalestinska aktivister kastade en påse med tomater mot utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) under en debatt 3 oktober.

”Inte det snyggaste”

Camilla Brodin, gruppledare för Kristdemokraterna, tycker att det är en nödvändig och bra tillfällig lösning som ser till hela säkerhetsaspekten i kammaren – samtidigt som man värnar om riksdagens öppenhet.

– Det ska naturligtvis vara möjligt att ta del av det demokratiska samtalet som sker i kammaren, säger hon till TT.

– Nätet kanske inte kommer vara det snyggaste men snyggheten får stå åt sidan för säkerheten.

Även talmannen anser att man värnat om det öppna samtalet och att det kommer att vara lika enkelt för allmänheten att följa riksdagsdebatter på plats.

– Jag skulle inte säga att det begränsar öppenheten i riksdagen, utan kammarens sammanträden kommer fortsatt att vara offentliga, säger Norlén.

På fredag nästa vecka debatterar utrikesministern utvecklingen i Mellanöstern igen och tills dess ska lösningen vara på plats.

Följ ämnen i artikeln