Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Texas förbereder avrättning av autistisk pappa

Publicerad 2024-10-17 21.38

En grupp aktivister i Texas lämnar lådor med namnunderskrifter till guvernör Greg Abbott i ett försök att hindra verkställandet av dödsstraffet mot 57-åringen.

Texas förbereder avrättningen av en autistisk man, dömd för att genom skakvåld ha dödat sin två år gamla dotter 2002.

Dödsstraffet är planerat att verkställas natten till fredag, svensk tid. Det blir i så fall första gången som en person som dömts till döden för skakvåld mot ett barn avrättas i USA.

Den dömde 57-åringen diagnostiserades med autism först 2018. När han kom in på sjukhuset med sin dotter 2002 fattade läkarna misstankar eftersom pappan till synes inte visade några känslor.

Mannens advokater hävdar att ”nya, överväldigande, medicinska och vetenskapliga” bevis visar att den kroniskt sjuka flickan dog av lunginflammation. Läkarna förutsatte barnmisshandel utan att ta reda på flickans sjukdomshistorik och misstolkade pappans beteende, enligt advokaterna.

En kommitté inom delstatssenaten i Texas som ifrågasätter det rimliga i dödsdomen har i sista stund kallat mannen att vittna den 21 oktober, i ett försök att skjuta upp verkställandet av dödsdomen.